skip navigation

Rečnik transporta

Unosi u leksikon

A B C Č D E F H I J K L M N O P R S Š T U V Z

Kratko i jednostavno sada možete osmisliti i Vaše transportne i logističke procese. Bez obzira da li je u pitanju priprema transporta, izvršenje ili upravljanje nalozima, u Sistemu pametne logistike TIMOCOM-a ćete pronaći odgovarajuću aplikaciju za Vaše potrebe i Vaš stepen digitalizacije.

FTL (Full Truck Load)

Kao FTL (Full Truck Load) se označava transport kod koga kamion prevozi jedan jedini tovar kojim je potpuno iskorišćen njegov kapacitet. Na nemačkom se to naziva kompletan tovar.

Kompletni tovari su veoma pogodni kako za vozače, tako i za transportna preduzeća i nalogodavce. Za transportno preduzeće je eliminisan dodatni trud oko obaveštavanja, fakturisanja i vremena čekanja na više lokacija za utovar i istovar. Vozač ima manje posla oko utovara i istovara, kao i osiguravanja tovara. Prednost za nalogodavca se sastojao u tome što je ovo najbrža varijanta direktnog prevoza za prevoz robe za transport bez dodatnog pretovara, odn. od mesta utovara do primaoca.

Suprotno od FTL je delimični tovar, koji se naziva i LTL (Less Than Truckload). Pun kontejner se naziva FCL (Full Container Load), a kod železničkog saobraćaja se govori o vagonskom tovaru.

Postanite insajder u branši

Prijavite se ovde i dobijajte redovno relevantne članke koji olakšavaju Vašu radnu svakodnevicu i proširuju Vaše poslovne vidike.

Prijava za bilten

Sva polja sa oznakom '*' su obavezna i molimo Vas da ih popunite.

Slanjem formulara za registraciju potvrđujete da ste upoznati sa našim Smernicama o zaštiti podataka.

Prijava za bilten:


Vaše lične podatke (adresa e-pošte, ime i prezime) TIMOSOFT GmbH prosleđuje radi slanja informacija e-poštom banci podataka sC-Networks GmbH (Registarski sud: Okružni sud Minhen, registrski broj: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2, 82319 Starnberg. SC-Networks GmbH podleže Saveznom zakonu o zaštiti podataka, kao i uputstvima TIMOCOM GmbH.

do vrha