skip navigation

Rečnik transporta

Unosi u leksikon

A B C Č D E F H I J K L M N O P R S Š T U V Z

Kratko i jednostavno sada možete osmisliti i Vaše transportne i logističke procese. Bez obzira da li je u pitanju priprema transporta, izvršenje ili upravljanje nalozima, u Sistemu pametne logistike TIMOCOM-a ćete pronaći odgovarajuću aplikaciju za Vaše potrebe i Vaš stepen digitalizacije.

Logistika 4.0

Pod Logistikom 4.0 se podrazumeva najsavremenija logistika koja obuhvata umrežavanje, digitalizaciju i Cloud-Computing. Shodno tome, zadatak logističara više nije ograničen – kao ranije – na sam transport, već se oslanja i na funkcije van preduzeća i funkcije koordinacije logistike u celokupnom lancu isporuke.

Pojam Logistika 4.0 je zasnovan na konceptu Industrije 4.0, koji je prvi put upotrebljen 2011. godine u Hanoveru, na IAA sajmu za komercijalna vozila. Shodno tome, nalazimo se u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Prva se dogodila kada je upotrebljena energija vodene pare, druga sa korišćenjem električne energije i uvođenjem pokretnih traka. Treća industrijska revolucija – koja se još naziva i digitalnom revolucijom – započela je sa automatizacijom proizvodnje i korišćenjem elektronike, kao što je npr. programibilni logički kontroler.

Logistika 4.0 nastavlja taj trend korišćenjem moderne informacione i komunikacione tehnike. Pametni i digitalno umreženi sistemi treba da omoguće ljudima, mašinama, postrojenjima, logistici i proizvodima da direktno međusobno komuniciraju. Kada se logistika u što ranijoj fazi u uključi u lanac snabdevanja, postiže se optimizacija „just-in-time“ proizvodnje. S druge strane, prevoznici se nadaju većoj sigurnosti planiranja, još boljem iskorišćenju svog voznog parka i kraćim vremenima čekanja na mestima utovara/istovara.

Postanite insajder u branši

Prijavite se ovde i dobijajte redovno relevantne članke koji olakšavaju Vašu radnu svakodnevicu i proširuju Vaše poslovne vidike.

Prijava za bilten

Sva polja sa oznakom '*' su obavezna i molimo Vas da ih popunite.

Slanjem formulara za registraciju potvrđujete da ste upoznati sa našim Smernicama o zaštiti podataka.

Prijava za bilten:


Vaše lične podatke (adresa e-pošte, ime i prezime) TIMOSOFT GmbH prosleđuje radi slanja informacija e-poštom banci podataka sC-Networks GmbH (Registarski sud: Okružni sud Minhen, registrski broj: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2, 82319 Starnberg. SC-Networks GmbH podleže Saveznom zakonu o zaštiti podataka, kao i uputstvima TIMOCOM GmbH.

do vrha