skip navigation
15.10.2019

TIMOCOM transportni barometar: Nemačka transportna privreda u trećem kvartalu 2019. godine vozi manje naloga nego u prethodnoj godini

Pad je ipak zaustavljen - Tržište se kreće na 94 procenta nivoa iz prethodne godine

Erkrath, 15.10.2199. Nemačka transportna preduzeća su u trećem kvartalu 2019. godine napravila manje poslova nego u prethodnoj godini. Od jula do septembra domaći kamionski transporti su opali za 12 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. Uprkos tome zaustavljen je konjunkturni  pad koji je do sredine godine beležen u tražnji transportnih usluga u prvom Sistemu pametne logistike u  Evropi. O tome izveštava IT preduzeće TIMOCOM u svojoj analizi trećeg kvartala 2019. godine sa pogledom na transportni barometar.

Trend pada u prvoj polovini 2019. godine je zaustavljen, stanje sa nalozima se stabilizovalo. „Tržište se trenutno kreće na 94 procenta prethodne godine“, kaže TIMOCOM-ov poslovni analitičar Tilman Fecke.
Objavi na ...

„U poređenju sa prethodnom godinom slabi transportna potražnja u Nemačkoj“, kaže TIMOCOM-ov poslovni analitičar Tilman Fecke. Uprkos tome se broj svih ponuda tereta koji je plasiran na berzi tovara od januara 2019. godine stabilizovao tokom godine. „Tržište se trenutno kreće na 94 procenta prethodne godine“, kaže Fecke.

 

Izostanci žetve u Španiji zbog jakih kiša, rast zaliha kao posledica nesigurnosti zbog bregzita u Velikoj Britaniji

U pojedinim zemljana Evropske Unije se dobija različita slika: Tako je zbog jakih kišnih padavina poslednjih nedelja u Sredozemlju i Istočnoj Andaluziju došlo do masovnog izostanka žetve kod voća i povrća, što se odražava na kamionski izvoz iz ovog regiona. „Jasan rast izvoza koji su beležili španski poljoprivrednici još u prva dva kvartala ove godine je popustio“, primećuje Fecke. „Osim toga dolazi politička blokada u Španiji koja još nema vladu. Ova panorama nesigurnosti takođe utiče blokirajuće na izvoz.“ Posledica je da na tržištu nedostaju vozila koja idu nazad u Južnu Evropu. „Zbog toga u poređenju sa trećim kvartalom 2018. godine vidimo rast ponuda tereta od 14 procenata za Španiju i 12 procenata za Portugaliju “, nastavlja Fecke.

Što se tiče razvoja događaja u Velikoj Britaniji, TIMOCOM-ov transportni barometar odslikava najveću nesigurnost na tržištu koja vlada tokom debate o bregzitu u evropskoj privredi. Dok je broj ponuda tereta iz zemalja Evropske Unije za Veliku Britaniju u prva dva kvartala ove godine opao za 56 procenata, trenutno se ponovo više transportuje u pravcu ostrva. Fecke: „U trećem kvartalu ponovo primećujemo povećanje zaliha, što pokazuje da se firme koje imaju svoje ogranke u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno pripremaju za sledeće mesece.“

 

10 godina TIMOCOM transportnog barometra

Instrumentom transportnog barometra IT preduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje u pametnim aplikacijama Tereti i Skladišni prostor integrisanim u Sistem pametne logistike TIMOCOM-a. Više od 130.000 korisnika generiše svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava preko 43.000 TIMOCOM-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.

do vrha