31.07.2017

Kako transportne platforme doprinose ekološkijem upravljanju lanca snabdevanja

Zelena logistika je dobra za životnu sredinu i dobra za novčanik

(1)

Klimatske promene nanose štetu ne samo životnoj sredini već i privredi. Tako je prema podacima European Environment Agency (EEA) od 1980. godine do 2013. godine ekonomska šteta uslovljena klimom iznosila 400 milijardi evra. Sve više proizvodnih i trgovinskih preduzeća postavljaju kao svoj cilj smanjenje emisije CO2. Italijanski start-ap GreenRouter pokazuje važne potencijale za uštedu duž lanca snabdevanja.

 

Sistematsko posmatranje praznih vožnji i zagađenja životne sredine

U jednoj aktuelnoj studiji GreenRouter na osnovu kamiona od 26 tona kategorije EURO 6 objašnjava da se štetni uticaj praznih vožnji na životnu sredinu mora posmatrati sistematski. Ovde vrednosti emisije CO2 po pređenom kilometru iznose:

-         0,9 kg prilikom punog opterećenja

-         0,7 kg prilikom prazne vožnje.

 Ali prilikom pažljivijeg posmatranja dobijaju se drugačije ukupne cifre, kako objašnjava Andrea Foss, CEO GreenRouter-a: „Iako potpuno utovaren kamion proizvede 25-30 procenata više emisija od praznog vozila, za teret koji je ovaj kamion mogao transportovati se angažuje još jedan kamion. Dakle, ovde se moraju sabrati prazna vožnja i dodatna vožnja. Tako prazne vožnje izazivaju više štetnih emisija od vožnji pod punim opterećenjem.“

 Dobro za privredu i životnu sredinu: digitalne transportne platforme

Jedna od najefektivnijih mera kako bi se izbegle prazne vožnje i smanjile emisije CO2 su digitalne transportne platforme. Tako je prema merenjima GreenRouter-a logističko preduzeće Rampinini Ernesto zahvaljujući najvećoj evropskoj transportnoj platformi TimoCom uspelo da poveća iskorišćenost voznog parka za 30 procenata, kao i dobit za 15 procenata. Istovremeno smanjenje emisije CO2 je iznosilo 23 procenata. 

Ekološkiji transport dobija na značaju i kod ponađača robe za transport. Jer ako se odlučite za prevoznika koji efikasno koristi svoje resurse, istovremeno podržavate svoje sopstvene ekološke ciljeve.

To potvrđuje i Lars Laskowski, rukovodilac sektora logistike u preduzeću MC-Bauchemie Müller GmbH čije preduzeće je već obavilo mnogobrojne transporte preko TimoCom-ove platforme: „Ušteda emisija CO2 u svim oblastima lanca snabdevanja, takođe i obezbeđivanje transporta, je važna tema za MC-Bauchemie i njeno sopstveno shvatanje odgovornosti i održivosti.“

Tako svi učesnici profitiraju od cilja smanjenja emisija CO2 korišćenjem digitalnih transportnih platformi – ponuđači robe za transport, prevoznici i životna sredina.

 

Više informacija o preduzeću TimoCom možete pronaći na www.timocom.rs.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha