25.04.2016

Branša u potrazi za teretom

Transportno tržište ima slab početak u 2016.

(3)

Erkrat, 25.04.2016 – Evropska berza transporta je u 1. kvartalu ove godine doživela slab početak. To proizilazi iz aktuelnih brojki na TimoCom-ovom transportnom barometru. U skladu s tim udeo tereta u odnosu na slobodne kapacitete iznosio je 30:70 u prva tri meseca. Ali se čini da se na višim temperaturama topi i transportno tržište.

Ova 2016. godina je počela izuzetno suzdržano sa padom količine slobodnog tereta u Evropi. Na kraju januara Transportni barometar kompanije TimoCom pokazao je udeo tereta od 36% – šest procentnih poena ispod vrednosti iz istog perioda prethodne godine.
Transportna branša je trebalo da bude pogođena još snažnije. U februaru je na transportnom tržištu zabeležen značajno manji udeo tereta u odnosu na tovarni prostor: 21% ponuđenog tereta nasuprot 79% tovarnog prostora. Zato je februar najslabiji mesec u poslednjih pet godina.

„Ovde vidimo efekte izazova sa kojima se evropska branša transporta i logistike suočava već više meseci“, kaže Marcel Frings, glavni predstavnik kompanije TimoCom. „Opasnost od terorizma i pre svega izbeglička kriza doveli su do toga da se granice u Šengenskoj zoni ponovo zatvore. Do sada slobodan protok robe se sada ponovo zagušuje uskim grlima.“

Ovakvu ocenu je dao i Bundesvereinigung Logistik (BVL) u aktuelnim pokazateljima za logistiku za 1. kvartal: „Finansijska kriza, kriza u Grčkoj, Grexit, Brexit i izbeglička kriza – lanac istorijski novih tema se nastavlja. Nesigurnosti u smislu pojačane kontrole na granicama u Šengenskoj zoni izazivaju oprez kod pružalaca logističkih usluga: Oni očekuju nove, skupe izazove i promene u procesima. Ovde treba dodati i nesigurnosti u međunarodnom ekonomskom razvoju i intenzitetu digitalne transformacije.“

Prepoznatljiv trend rasta

U martu se po tradiciji opet više transportuje. Buđenje proleća sa prvim zracima sunca donelo je i stimulativni uticaj na transportno tržište. Udeo tereta je porastao za 12 procentnih poena na 33% (2015.: 40%) i time odredio smer dolazećih meseci. „Iako se IFO ekonomska klima za Evrozonu na početku godine pogoršala. Od sada će ekonomija oživeti jer ljudi borave napolju. Ovo klasično ima direktno dejstvo na evropsko tržište transporta. Očekujemo da se u predstojećim sedmicama ponovo poveća broj naloga za teret na TimoCom-ovoj platformi za transport“, kaže Frings.

Već krajem marta došlo je do ujednačavanja odnosa tereta i tovornog prostora. Sada pre svega ostaje pitanje da li će tržište dobiti zamajac u 2. kvartalu.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha