Novosti 04.07.2022
4

25 godina kompanije TIMOCOM: snažan za klijente, snažan kao partner, snažan u digitalizaciji

Sebastian Lehnen i Tim Thiermann upravljaju FreiTech kompanijom TIMOCOM.

Od IT startapa do kancelarija preko 50.000 evropskih preduzeća – TIMOCOM se ove godine osvrće na četvrt veka stabilnog i digitalno revolucionarnog korporativnog razvoja. Posmatranje stvari očima klijenata je pritom podjednako važno kao i izoštren osećaj za partnere, jer samo zajedno možemo da savladamo digitalizaciju logistike, jedan od najvećih zadataka našeg doba.

Digitalizacija celog transportnog procesa

Desktop računari na rasprodaji! – Kupovinom u jednom nemačkom diskontu špediter Jens Thermann 1997. godine postavlja temelj za kompaniju TimoCom Soft- und Hardware GmbH i njenu Berzu tereta.

„Sve je počelo tako što sam tražio neku evropsku platformu za transportne naloge da bih smanjio broj praznih vožnji svoje špedicije.  Nisam, međutim, pronašao nijednu koja bi zadovoljila moje potrebe“, kaže Thiermann. Nakon višemesečnog rada na programiranju u aprilu 1997. usledila je objava: TC Truck & Cargo®, kako je glasilo prvobitno ime, počinje sa radom.

Berza tereta se brzo puni ponudama. „Izbegavanje praznih vožnji“ nije više samo želja, „Pronalaženje transportnih naloga“ postaje uobičajena praksa. Klijenti regrutuju druge klijente, kompanija doživljava međunarodnu ekspanziju, otvara predstavništva u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj. Obraćanje pažnje na potrebe klijenata i razmišljanje izvan okvira predstavljaju osnovu za dosledan inovativni razvoj od berze tereta do sistema u kome više od 50.000 klijenata iz 46 evropskih zemalja danas može da digitalno mapira svoj ceo transportni proces.

Velike investicije u istraživanje i razvoj, fokus na održivosti

Tim Thiermann, koji je generalni direktor od 2019. godine zajedno sa Sebastianom Lehnenom, druga je generacija koja vodi ovu kompaniju. Njihov deklarisani cilj je da TIMOCOM učine najvećim i najbezbednijim tržištem u FreightTech sektoru.

Zbog toga ćemo do 2030. godine investirati oko 100 miliona evra u istraživanje i razvoj“, kaže Tim Thiermann.

Sa Berzom tereta za optimizaciju iskorišćenosti kapaciteta kao osnovnom aplikacijom, sasvim je razumljivo da je održivost jedna od vodećih oblasti ulaganja. U krajnjoj liniji, primenom aplikacija kompanije TIMOCOM moguće je uštedeti preko 20 procenata emisije CO2 po pređenom kilometru i istovremeno za 30 odsto povećati iskorišćenost kapaciteta voznog parka. Novo partnerstvo sa jednom mladom kompanijom omogućava zajedničkim klijentima da  proračunaju svoj karbonski otisak.

 

Izabrani partneri: Rame uz rame ka digitalnoj logistici

Sve u svemu, kompanija TIMOCOM sa svojom mrežom od preko 300 partnerskih preduzeća, prvenstveno iz oblasti telematike i sistema upravljanja transportom, korača naprednim putem ka digitalnoj logistici. Pri izboru partnera ova IT kompanija je prvenstveno fokusirana na klijente koji kontaktiraju TIMOCOM sa specifičnim zahtevima za integraciju sistema određenih provajdera. Upravo na sajmovima poput LogiMAT u Štutgartu, na kome ova IT kompanija redovno nastupa zajedno sa svojim partnerima, publika daje sugestije koje se zatim šalju imejlom partnerskom menadžmentu kompanije .

Partner sa najvećom zajedničkom bazom klijenata je LIS AG. U okviru obeležavanja 25-godišnjeg jubileja, TIMOCOM je upitao člana upravnog odbora Magnusa Wagnera, u čemu vidi najveću prednost partnerskog odnosa.

„Pošto mnogi klijenti već godinama koriste sistem kompanije TIMOCOM, želeli smo da ih preko interfejsa poštedimo potrebe za dvostrukim unosom u oba sistema“, objašnjava on. „Naš sistem upravljanja transportom vidimo kao ,čvorište' na koje se mogu povezati usluge drugih partnera. Za nas je zato bilo sasvim prirodno da Berzu tereta kompanije TIMOCOM povežemo sa našim sistemom. Samo jednim klikom na WinSped® podaci se direktno prenose na TIMOCOM – to je velika ušteda vremena za naše klijente bez medijskog diskontinuiteta. U budućnosti će sigurno sve više zajedničkih klijenata koristiti sinergiju ovog partnerstva.“

 

TIMOCOM inače raspolaže sa ukupno tri interfejsa:

  • Berza tereta
  • Transportni nalozi
  • Praćenje

 

Austrijski partner TRANSLOGICA GmbH bio je prvo preuzeće koje je integrisalo sva tri interfejsa u jedan veliki procesni korak. Ovu saradnju komentariše generalni direktor dipl. ing. Hansjörg Haller.

„Ono što nas povezuje sa našom partnerskom kompanijom TIMOCOM je zahtev za postavljanjem inovativnih standarda u digitalizovanoj logistici. Naši interfejsi omogućavaju transportne procese bez medijskog diskontinuiteta čime se generiše značajna dodata vrednost: kraće radno vreme, smanjeni troškovi, veći kvalitet, veća efikasnost. Naši zajednički klijenti od toga imaju korist.  Tako može i treba da se nastavi – i u narednih 25 godina. Srećan jubilej!“

TIMOCOM, klijenti, partneri: Zajedno u smeru „budućnosti“

Sve gušća mreža aplikacija i funkcija uz istovremenu lakoću korišćenja već je istaknuta kao posebna karakteristika u intervjuu, koji je povodom jubileja dao najstariji klijent kompanije TIMOCOM,  Dallmaco Speditionsges. mbH.

Tome treba dodati i stalnu komunikaciju sa povezanim klijentima, kao i rastuće strateške veze sa partnerima. Sve ovo čini TIMOCOM sistem i povezane servise tako uspešnim.  Ova tesna saradnja je od elementarne važnosti za viziju kompanije TIMOCOM: stvaranje sveta bez logističkih izazova. Na kraju krajeva,  uspostavljanje digitalne logistike - održive u budućnosti, nije posao pojedinaca: to je zajednički projekat našeg doba, kojem svaki pojedinac može značajno da doprinese.

 

Ovo bi takođe moglo da vas interesuje:

TIMOCOM pomoć za početak: Pronalaženje transportnih naloga

Nema tajni: Ovo se krije iza uspeha TIMOCOM Berze tereta

Digitalni mostovi: Interfejsi povezuju sistem kompanije TIMOCOM sa vašim TMS ili ERP sistemom

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha