TIMOCOM 08.09.2021
5

TIMOCOM pomoć za početak: pronalaženje transportnih naloga

Pronalaženje transportnih naloga je mnogo lakše nego što se misli – berza tereta to omogućava

Proces osnivanja, koji uključuje pribavljanje svih neophodnih dokumenata i dozvola, predstavlja samo prvi korak. Sa dozvolom za obavljanje delatnosti počinje pokretanje samostalnog posla. Tada nastupaju i prvi izazovi, a jedan od njih je i pronalaženje transportnih naloga. U ovom članku na blogu objašnjavamo kako to funkcioniše.

Kao privredni sektori koji stalno rastu, transport i logistika postaju sve atraktivniji za samozapošljavanje. Osnivanje sopstvenog transportnog preduzeća je stoga sasvim logična odluka. Ipak, pokretanje firme i njeno etabliranje na tržištu može biti veliki izazov. U ovoj Blog seriji, TIMOCOM nudi pomoć pri pokretanju samostalne delatnosti za transportna preduzeća, špeditere i logističare.

Naš cilj nije da startapovima, zainteresovanima za osnivanje i onima koji su nedavno pokrenuli samostalnu delatnost ponudimo uobičajene savete za osnivanje preduzeća. Umesto toga, nudimo pouzdane praktične savete iz oblasti logistike, kako biste već na početku svog puta u samostalnost bili uspešni! Osnivanje transportnog preduzeća uključuje nekoliko početnih koraka, koje smo kratko i sažeto naveli u članku na TIMOCOM blogu. U segmentu koji sledi, sada objašnjavamo kako možete doći do posla. Predstavljamo vam mogućnosti koje se često koriste:  berze tereta i tenderske platforme.

Nema (gotovo)nijednog načina da zaobiđete berzu tereta

Tržište trenutnog poslovanja (spotmarkt) nudi atraktivne mogućnosti prevoznicima i špediterima. Preko berze tereta možete dobiti dodatnu uslugu uz transportni nalog.

Berze tereta

Berze tereta ili transporta funkcionišu kao jednostavno tržište na kome se susreću kupci i dobavljači. Ovde se sastaju oni koji traže ili nude tovarni prostor. Svi učesnici na tržištu mogu da trguju viškom tovarnog prostora ili da se informišu o slobodnim kapacitetima.

Berza tereta u suštini sadrži osnovne podatke o relacijama, detalje o datumu isporuke i specifične informacije o teretu i tovarnom prostoru.

Na internetu danas postoji veliki broj berzi širokog spektra kvaliteta. Neke funkcionišu kao digitalne oglasne table, dok druge omogućavaju odvijanje digitalnih, međusobno povezanih procesa.  Najčešće se radi o dodatnim uslugama, koje su neophodne za izvršenje naloga. Dodatne usluge su, na primer, funkcija praćenja ili alat za planiranje rute.

Na ovim portalima svako preduzeće može da oglasi svoju ponudu ili zahtev. Pravila pristupa se razlikuju od provajdera do provajdera i treba ih proveriti pre upotrebe. Morate imati u vidu da na besplatnoj berzi tereta nije svako preduzeće obavezno pouzdano. Preporučljivo je da se potencijalni poslvoni partneri pažljivo provere pre zaključenja posla. Ozbiljne berze tereta preuzimaju ovaj zadatak na sebe, te pristup mreži dozvoljavaju samo proverenim preduzećima.

Svi oni koji žele da ostanu konkurentni i da na jednostavniji način dolaze do naloga, odlučuju se za berze tereta koje olakšavaju digitalne procese.

Stepen digitalizacije u logistici se stalno povećava. Za transportna preduzeća je, s jedne strane, važno da mogu da rade kao poslovni partneri i za visoko digitalizovane kompanije.

Digitalni procesi, s druge strane, omogučavaju značajnu uštedu vremena prilikom dolaženja do naloga i njihovog izvršenja. Komunikacija između vas i vašeg budućeg klijenta može, recimo, da se odvija preko interneta. U idealnom slučaju, moguće je podešavanje filtera prilikom potrage za nalogom u sistemu, kako bi se odgovarajući nalog izdvojio iz mnoštva objavljenih ponuda. Filteri mogu biti podaci o terminu isporuke, kao i informacije o tovaru i tovarnom prostoru, a moguće ih je postaviti jednim klikom.  Ukoliko odmah dobijate obaveštenja o novim ponudama, znači da ste u toj berzi tereta pronašli odličan alat za dolaženje do naloga. Svi ovi digitalni koraci donose značajnu uštedu vašeg vremena.

Tenderske platforme

Stalni kupci su najsigurniji put do dobro popunjene knjige naloga. Da prilikom vožnje ne biste morali da razmišljate o tome kako da dođete do sledećeg naloga, koristite platformu za tendere. Ona vam može pomoći u potrazi za novim poslovnim partnerima koji će vas redovno angažovati.

Etablirajte se kao stalni špediter nekog preduzeća i na taj načini osigurajte redovan ili barem periodični angažman. Potraga za nalozima biće mnogo manje naporna,  a tako ćete i dodatno uštedeti vreme.

Preko tenderske platforme možete da direktno pogledati naloge, a takođe i stupiti u kontakt sa klijentom, razjasniti detalje i raspitati se o uslovima. Za osnivače je upravo ovo idealan način da provere koji klijenti postoje i kakva se vozila traže. Značajna stavka je broj aktera koji su deo ove tenderske platforme.

Svaka mreža, bez obzira na to da li je reč o berzi tereta ili tenderskoj platformi, živi od broja svojih korisnika. Što je veći njihov krug, utoliko je veća i verovatnoća dodatne usluge uz izvršenje transportnog naloga, kao i šansa da izbegnete prazne vožnje. Ukoliko je saradnja sa klijentom dobra, mogu se razviti dugogodišnji poslovni odnosi. Sa druge strane, kako je sektor logistike veoma dinamičan, tržišni uslovi mogu brzo da se promene - ukoliko se neki klijent povuče, preko berze tereta ili tenderske platforme možete veoma brzo da dođete do novog. 

Berze tereta i tenderske platforme vam garantuju fleksibilnost i bezbednost. Bilo da želite da dođete do prvih naloga ili ste već etablirani na tržištu i želite da osvojite nova – Smart Logistics System kompanije TIMOCOM obuhvata oba aspekta. Putem njega možete pronaći transportne naloge, preko tržišta trenutnog poslovanja ili aplikacije za tendere.

Aplikacija Berza tereta kompanije TIMOCOM je najveća u Evropi. Sa mrežom od više od 45.000 klijenata možete lako pronaći partnera. Ovo je moguće i preko aplikacije Tenderi, preko koje pronalazite pouzdane partnere za redovan transport.

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha