Logističko znanje 01.10.2020
2

Digitalne aplikacije i usluge povezuju procese i automatizuju lanac snabdevanja

Preduzeća moraju koristiti šanse kako bi se dobro pripremila za budućnost.

FreightTech digitalna aplikacija

Nalazimo se u dinamičnom vremenu u kojem se analogni procesi sve više digitalizuju. Kako u našoj svakodnevici tako i u poslovnom svetu se koriste inteligentni, integrisani i automatizovani koraci procesa radi smanjenja troškova i povećanja efikasnosti. U našoj seriji blogova ubuduće ćemo se posvetiti FreightTech segmentu i kako će on sledećih godina izvršiti revoluciju u klasičnom lancu stvaranja vrednosti.

Šta je FreightTech?

Dok se u SAD pojam već koristi za sektor tehnologije u prometu robe i dobara, u Evropi se on do sada malo koristio. FreightTech opisuje pokretače digitalizacije duž logističkog lanca stvaranja vrednosti: Svojim digitalnim razvojem oni stvaraju nova rešenja za optimizaciju lanca snabdevanja. To obuhvata sve digitalne aplikacije od interne logistike preko transportne logistike do skladišne logistike. Tehnologije i aplikacije u FreightTech sektoru su raznovrsne i mogu se grupisati u sledeće oblasti:

 INTELLIGENCE

Logistika nije kompleksna samo zbog umrežavanja mnogobrojnih aktera, pružalaca usluga i partnera. To je sa svoje strane idealna osnova za odluke zasnovane na podacima. Intelligence aplikacije daju odgovarajuće alate i programe za proizvodnju, prenos i bolju analizu podataka.

AUTOMATIZACIJA

Aplikacije za automatizaciju će osamostaliti procese i smanjiti manuelni rad. Korišćenjem npr. robota povećava se produktivnost. Smanjenje troškova koje ide ruku pod ruku sa tim, kao i duži životni vek i time duži period usluge,dovode do povećanog korišćenja odgovarajućih sistema u logistici.

INTEGRACIJA

Integracija obuhvata FreightTech aplikacije koje međusobno povezuju aktere u logistici i obezbeđuju veću transparentnost kao i komunikaciju između

učesnika na tržištu. Dobri primeri za to su modeli platformi. One su sve omiljenije u logistici. Mnoga velika tradicionalna preduzeća su takođe već prepoznala značaj FreightTecha i integrisala ili sama razvila rešenja.

Aplikacije i alati različitih oblasti na FreightTech tržištu - u zavisnosti od potreba i kompatibilnosti - primenjuju se kombinovano i međusobno dopunjuju. Tehnologije interfejsa u digitalnom svetu, na primer, omogućuju da se međusobno povežu različiti sistemi. To smanjuje pogrešne unose i štedi vreme kao i troškove.

Pravilno orijentisanje preduzeća za budućnost

Dosadašnji razvoj potvrđuje budući značaj IT i za logistiku. Transportna branša i njeni poslovni procesi su se već promenili kroz mogućnosti koje nudi umreženi svet. U centru logistike se danas nalaze ekosistemi koji se sastoje od mreže koja uključuje sve učesnike duž lanca snabdevanja i transporta robe. Do ovog zaključka dolaze stručnjaci Rolanda Bergera i TIMOCOM-a u Beloj knjizibudućnosti logistike. Kako bi šanse FreightTech tržišta mogle pravilno da se koriste, tradicionalna preduzeća moraju razumeti celokupan ekosistem i prilagoditi trenutne poslovne modele duž digitalnog napretka. Jer samo tako ona se mogu učvrstiti u dinamičnom tržišnom okruženju i obezbediti sigurno mesto u budućnosti. To se postiže samo umrežavanjem sa drugim oblastima i sistemima.

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

do vrha