Logističko znanje 14.03.2024
4

Putarina za kamione u 2024. godini

Gde i kada će se primenjivati više putarine u zemljama EU?

EU putarine

Direktiva EU o Evrovinjeti zahteva od svih država članica da naplaćuju naknadu za korišćenje puteva koja zavisi od emisije CO₂, za sva vozila ukupne težine preko 3,5 tone. Zemlje članice EU imaju rok do 25. marta 2024. godine da to urade. Transportna preduzeća moraju takođe da se pripreme za povećanje putarine, a samim tim i povećanje troškova transporta.

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima u transportnoj industriji i registrujte se za naše vesti iz logistike!

Proverite cene putarine u zemljama koje su primenile odredbe Direktive o Evrovinjeti:

  1. Nemačka – putarine za kamione skuplje do 86%
  2. Austrija – postepene promene naplate putarine
  3. Mađarska – udvostručenje putarine u kratkom vremenskom periodu
  4. Litvanija – do 4 puta veće stope za kamione
  5. Češka – veće putarine i strože kazne za preopterećene kamione
  6. Poljska – povećanje naknada bez stope emisije CO2

Nemačka - putarine za kamione skuplje do 86%. 

Prva zemlja koja je uvela veće putarine je Nemačka. Povećanje putarine ovde se primenjuje od 1. decembra 2023. godine i dostiže do 86% prethodne stope za kamione EURO VI klase.  Visina nemačke putarine se obračunava na osnovu EURO klasifikacije, ali i dozvoljene ukupne težine i broja osovina i vozila. Za kombinaciju vozila sa dozvoljenom ukupnom masom do 40 tona, na primer, nova stopa putarine bi mogla da bude čak 51,60 evrocenti/km (16,20 evrocenti više nego trenutno).

Austrija – postepene promene u naplati putarine 

U Austriji se već postepeno uvode nakvade za putarinu. Od 1. januara 2024. godine važe povećanja i za "vozila zagađivače" (I klasa) i iznose od 3,87 centi/km, pa naviše. Sledeće povećanje je planirano tek od 2025. godine. Prilikom obračuna stope putarine treba imati na umu da vozila moraju biti raspoređena u tarifni razred, u suprotnom će automatski biti raspoređena u najvišu tarifu, odnosno I emisionu klasu. Vlasnik vozila može elektronskim putem da odredi EURO klasu emisije i klasu emisije CO₂ putem ove veb stranice: CO₂ - kalkulator

Tabela sa stopama putarine za kamione ukupne mase preko 3,5 tone, uzimajući u obzir doplate za zagađenje vazduha, infrastrukturu, buku i emisiju CO2 – Austrija:

Tabela - 1

Mađarska – udvostručenje putarine u kratkom vremenskom periodu

Povećanje putarine u Mađarskoj posebno je podstaknuto nedavnim porastom inflacije Od oktobra 2023. godine, putarine u Mađarskoj su povećane za 17%, a od 1. januara 2024. godine za dodatnih 22% za autoputeve , i čak za 33% za nacionalne puteve čineći tako mađarsku putarinu jednom od najskupljih u Evropi. Visinu stope možete proveriti pomoću kalkulatora na utdijkalkulator.huuzimajući u obzir da kurs, između ostalog, zavisi od performansi emisije štetnih gasova vozila i novouvedenih kategorija : J4 za četvoroosovinska vozila i J5 za vozila sa pet i više osovina.

Putarine Mađarska 

Tabela - 2

Legenda:

J2 - Vozila sa dve osovine

J3- Vozila sa tri osovine

J4- Vozila sa četiri osovine

J5- Vozila sa pet osovina

Litvanija – do 4 puta veće stope za kamione

Cene putarine su od 1. januara 2024. godine i u Litvaniji povećane. Prema Upravi za puteve Litvanije, naknade se obračunavaju prema klasi vozila (M2-M3 i N1-N3), broju osovina i nivou emisije CO₂. Posebno je važno da će se od Nove godine uzimati u obzir osovine motornog vozila (bez prikolice), prilikom obračuna e-vinjeta. Prema javno dostupnim informacijama, putarina bi ovde mogla da poraste i do četiri puta, što bi moglo da iznosi i do 3.100 evra. Dodatne informacije o tome koliko koštaju e-vinjete, kao i gde mogu da se kupe i na kojim putevima se putarina naplaćuje, možete pronaći na keliumokestis.lt.

Putarina - Litvanija 

Tabela-3

Češka – veće putarine i strožije kazne za preopterećene kamione

Prema najavi češke vlade, putarine u Češkoj će od marta 2024. godineporasti za 10-15%. Istovremeno će biti uvedena i vinjeta, koja će omogućiti automobilima da koriste autoputeve. Godišnja taksa za vinjetu poskupeće na 2.300 kruna (oko 90,70 evra ). Uz to, dolazi i do povećanja cena kazni za saobraćajne prekršaje i gomilanja kaznenih poena. Ovo je važno pomenuti obzirom na najavljeno pooštravanje kažnjavanja za kamione koji prelaze maksimalno dozvoljenu masu.

Poljska – povećanje e-putarine bez poreza na CO₂

Od početka godine u Poljskoj važe za 15% više putarine Važno je da su formirane na osnovu stope inflacije, a ne direktive o vinjeti EU. Povećanje cene ne uključuje stopu za emisiju CO₂, tako da se sledeće povećanje cena za korišćenje puteva još uvek očekuje. Kao što je već pomenuto, svaka država je u obavezi da do 25. marta 2024. godine uvede naknade za zagađenje, u zavisnosti od klase sagorevanja vozila.

Aktuelne stope elektronske putarine koje se primenjuju od 1. januara 2024. godine za nacionalne puteve klase A i S ili njihove deonice na kojima se naplaćuje elektronska putarina:

Tabela - 5

Aktuelne stope elektronske putarine koje se primenjuju od 1. januara 2024. godine za savezne autoputeve klase GP i G ili njihove deonice na kojima se naplaćuje elektronska putarina:

Tabela - 4

Rezime

Kao rezultat Direktive o Evrovinjeti, putarine će se povećati u svim državama članicama u narednim mesecima. Treba imati na umu da zakonodavstvo dozvoljava državama članicama da izaberu pojedinačne komponente koje će se koristiti za obračun putarine. Kada planirate putovanje, trebalo bi da se informišete o aktuelnim tarifama putarine u toj zemlji. 

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima u transportnoj industriji i registrujte se za naše vesti iz logistike!

Ovo bi takođe moglo da vas interesuje:

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha