Logističko znanje 20.12.2021
4

Zeleni dogovor za evropsku logistiku

Šta već sada možete sprovesti

Zeleni dogovor će stvoriti zeleniju logistiku

Plan je ambiciozan: Do 2030. godine u Evropi treba da bude napravljen bitan korak u pravcu klimatske neutralnosti. Mere za to obuhvataju skoro sve oblasti ekonomije – pa i logistiku. U ovom blogu pročitajte koje mere su do sada predložene za transport robe i kako ih Vi već sada možete sprovesti. 

Važan cilj: Drastično smanjenje emisija

Nema sumnje da će biti donet EU zakon o klimi. Većina poslanika u Evropskom parlamentu je u oktobru 2020. godine glasala za zakon. Sada se mora usaglasiti konačna verzija. Trenutno stanje stvari je sledeće:  Evropska komisija daje predloge za primenu, koji bi zatim trebalo da postanu deo odgovarajućih zakona o zaštiti životne sredine. Glavni prioritet u primeni intenzivnije zaštite životne sredine je, prema Evropskoj komisiji,  smanjenje emisije štetnih gasova – i to brže nego do sada. Trebalo bi da dođe do „uvođenja ekološki prihvatljivijih, jeftinijih i zdravijih oblika privatnog i javnog saobraćaja“. To će značajno uticati na logističku branšu.

Smanjite već sada emisiju CO2 tako što ćete optimizovati svoje transportne procese:

Registrujte se sada

Prema projekcijama Evropske komisije, transport robe u Evropi će i dalje snažno rasti do 2030. godine. Ako se zna da je saobraćaj jedan od najvećih uzročnika emisije CO2, razumljive su planirane promene u vezi sa ovim povećanjem. Cilj je da se spreči 90 procenata emisije koju je prognozirala EU. Kako bi se značajno olakšao prelazak na ekološki prihvatljiviju privredu, EU u periodu od 2021–2027. godine nudi paket pomoći od najmanje 100 milijardi evra.

Šta to znači za logistiku?

U sledećim pasusima su navedene četiri najvažnije tačke. Prve dve su još u dalekoj budućnosti, a druge dve se mogu već sada sprovesti.

Alternativna goriva: „Inovacije u novim, ekološki prihvatljivijim tehnologijama“ su deo klimatskog plana. U to spada i da kamioni voze u potpunosti bez emisija i sa alternativnim gorivima kako bi saobraćaj postao održiviji. Koliko će ova promena uspeti u teretnom saobraćaju, ostaje da se vidi. Evropska komisija već računa sa tim da bi upotreba fosilnih goriva do 2050. godine mogla da se smanji na 86 procenata.

Nove tehnologije: Dalje se navodi da već od 2030. godine tehnologije budućnosti treba da postanu čvrst sastavni deo evropske ekološke mobilnosti, kao što su autonomna vožnja ili e-mobilnost. Na trenutnom nivou tehničkog razvoja još uvek postoje otvorena pitanja. Pre svega nije rešen problem pogona. U TIMOCOM blogu smo već pisali o tome da se kod autonomne vožnje još pojavljuju etički i pravni aspekti za koje tek treba kreirati evropske zakone.

Za gore navedene pojedinačne aspekte zakona se moraju pronaći načini sprovođenja. Ali kod drugih ciljeva logistika može već sada da deluje.

Više kombinovanog saobraćaja: Cilj je da se rasterete putevi na kojima se još odvija najveći deo saobraćaja. U sledećim pasusima treba da budu razvijene strategije kako da železnički, vazdušni i rečni saobraćaj budu više uključeni nego do sada. Do 2030. godine transport robe brodovima i železnicom treba da bude povećan za više od pola.  

TIMOCOM već sada delimično sprovodi mere. Korišćenje rečnog saobraćaja podržavamo zajedno sa Bargelinkom. Sa ovim tržištem za evropski rečni saobraćaj TIMOCOM može svojim klijentima ponuditi pristup ponudama kombinovanog saobraćaja. To pomaže trgovini, transportnim preduzećima i prevoznicima da se optimalno prilagode tržišnim uslovima.

Veća efikasnost u transportnom procesu U Strategiji mobilnosti u Evropi bez emisije štetnih gasova, objavljenoj još 2016. godine stoji da pre svega transportni procesi treba da se odvijaju efikasnije. To je važan sastavni deo kako bi se štedelo gorivo, kao i smanjila emisija CO2 i treba da se i u budućnosti dalje podstiče. Predlozi Evropske komisije su važni za održivu budućnost, ali mi u TIMOCOM-u mislimo da se sa tim može početi već sada.  Predlozi Evropske komisije su važni za održivu budućnost. TIMOCOM već sada nudi mogućnosti održivog i ekonomičnog poslovanja. Smart Logistics System obuhvata osam aplikacija koje omogućavaju povećanje efikasnosti u procesu:

Aplikacija za rute i troškove pomaže da se poboljša planiranje tura. Uz pomoć 274 priključenih ponuđača telematike, vozila i pošiljke se mogu pratiti u sistemu. Na berzi tereta se mogu ponuditi tovarni prostori i izbeći prazne vožnje. Na spot tržištu akteri pronalaze teret, pa čak i delimične utovare, kako bi bolje iskoristili svoj vozni park. Preko berze tereta se mogu iznajmiti skladišne površine u špicevima kapaciteta, a to pomaže da transportni procesi ne dospeju u ćorsokak.

Jer ako je proces efikasniji, smanjuje se emisija CO2 i to pomaže da se zaštiti okolina.

Više od 45.000 klijenta je već ujedinjeno u mreži TIMOCOM-a i oni već sada pomoću aplikacija u sistemu pametne logistike čine logističke procese efikasnijim. Industriji i trgovini, vozačima kamiona i transportnim preduzećima nudimo sistem uz pomoć kojeg izbegavaju prazne vožnje, bolje koriste kapacitete kamiona i optimizuju svoje transportne procese – i tako čuvaju klimu.

Ako i Vi želite da se već danas pripremite za budućnost i svoje transporte učinite „zelenijim“, registrujte se sada kod TIMOCOM-a.

Registrujte se sada

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha