Logističko znanje 06.09.2022
5

Transport robe na visokim temperaturama, izazov za prevoznike

sofer stoji pored kamiona

Neosporno je da firme koje posluju u sektoru transporta robe hladnjačama imaju najviše posla leti.  Međutim, usled klimatskih promena, javlja se još veća potreba za kontrolom temperature, a ne samo tokom letnje sezone, posebno ako se prevozi lako kvarljiva roba.

U letnjim mesecima skloni smo da više konzumiramo sveže, smrznute i duboko smrznute namirnice, zbog čega mnoge firme povećavaju obim transporta. Prevoznik mora garantovati kupcu očuvanje termičkih uslova tako što će se pridržavati posebnih pravila koja se odnose na transport lako kvarljivih proizvoda.

Ukoliko želite nešto više da saznate o prevozu robe na visokim temperaturama, pripremili smo vam mali vodič koji će vam otkriti neophodne detalje.

Šta je kvarljiva roba?

Hajde prvo da počnemo od osnovnih stvari. Kvarljiva roba su sve one namirnice koje imaju relativno kratak rok trajanja i koje nisu predviđene za trajno konzerviranje. Drugim rečima, to je proizvod ili namirnica čije se kvalitet može pogoršati usled uticaja spoljašnjih temperaturnih faktora, a posebno tokom letnje sezone.

U ovu grupu uglavnom spadaju voće, povrće, mlečni proizvodi i mleko, morski plodovi i riba, lekovi, cveće i pojedine hemikalije. Sertifikovani prevoznici moraju garantovati siguran hladni lanac za prevoz takve robe, dok pošiljka mora biti u skladu sa zahtevima za skladištenje.

Često zaboravimo da i cveće spada u ovu kategoriju. Čak šta više, dopremanje savršenog cveta je pošiljka visokog rizika. Ovaj tip robe se mora transportovati brzo, pod idealnim temperaturnim uslovima i u netaknutom stanju.

Optimalna temperatura može varirati i zavisi od biljke. Uglavnom se cveće isporučuje na temperaturi od 10°C do 12°C. Biljke koje nisu previše osetljive isporučuju se na temperaturi od 2°C.

Zbog čega je frigo prevoz robe idealno rešenje?

Kao što smo već spomenuli, frigo transport robe je namenjen prevozu određenih vrsta proizvoda. Zapravo, visoke temperature mogu znatno uticati na kvalitet pojedine robe, tako da je transport hladnjačama jedino rešenje.

U tu kategoriju spadaju robe sa hitnim rokom isporuke, tako da su prednosti ovog vozila velike.

Zaštita i održavanje kvaliteta

Cilj frigo transporta je da zaštiti kvalitet i svojstvo robe. Drugim rečima, firma koja se bavi frigo prevozom, mora eliminisati bilo kakvu mogućnost pogoršanja kvaliteta lako kvarljive robe. Stoga, u nekim slučajevima hitan transport proizvoda, kao što su lekovi ili farmaceutski proizvodi, je od velike važnosti.

Dakle, transportno sredstvo mora posedovati opremu za zaštitu od temperaturnih promena, oštećenja i kvarenja.

Širok spektar prevoza robe

Frigo transport ne služi samo za prevoz određene robe. Naravno da u većini slučajeva hladnjače prevoze lako kvarljivu robu sa tačke A na tačku B, kao što su mlečni proizvodi, meso, povrće, voće i drugo. Ali, takođe se mogu prevoziti i razne hemikalije, umetnine i medicinski proizvodi.

Sklad ponude i potražnje

Frigo prevoz će uvek biti aktuelan na tržištu zato što je ogromna potražnja za svežim namirnicama. Kada je čak i zbirni transport svežih namirnica u pitanju, klijenti vam neće manjkati. Iz tog razloga je neophodna bezbedna i pouzdana isporuka. Zahvaljujući hladnjačama, različito voće i povrće, morski plodovi i meso su uvek sveži i ne gube na kvalitetu.

Ako se bavite prevozom lako kvarljivih namirnica, savetujemo vam da povežete vaš softver logistike sa

Frigo kombi prevoz

Domaći transport zahteva i takozvani frigo prevoz kombijem. Standardna nosivost je od jedne do pet tona i koristi se za prevoz robe koja je osetljiva na temperaturne razlike. Kada je klijent u žurbi ili je potrebno odraditi transport u urgentnom roku, kombi prevoz može biti idealno rešenje.

Kamionski prevoz lako kvarljive robe

Jedan od osnovnih zahteva prevoza robe pri velikim temperaturama i hladnog lanca jeste efikasnost rashladnih prostorija i način na koji se roba prevozi.

Temperaturni režimi prilikom transporta osetljive robe mogu biti:

  • Bitermalne pošiljke: dva različita režima hlađenja istovremeno 2-8°C i 15-25°C
  • Duboko smrznute pošiljke na suvom ledu na -80°C
  • Smrznute pošiljke na -20°C
  • Rashlađene pošiljke na +2°C - +8°C
  • Kontrolisano ambijentalne pošiljke na +15°C - +25°C

Svaka namirnica zahteva posebne uslove transporta i poštovanje ovih parametara može sprečiti propadanje svežih, duboko smrznutih i smrznutih proizvoda. Treba napomenuti da su današnje hladnjače potpuno kompjuterizovane i temperatura se može podešavati daljinski, bez da je vozač obezbeđuje i time usporava tok isporuke.

Ukoliko želite da pošaljete robu u inostranstvo, pronalaženje i dodela tereta ponekad neće ići kako ste vi to zamislili. Uz pomoć TIMOCOM platforme moći ćete da pronađete različite vrste međunarodnih tereta, u zavisnosti od vaših potreba.

Prednosti planiranja ruta i troškova

Imajte u vidu da prevoz robe na visokim temperaturama zahteva poseban oprez. Ne samo da je robu potrebno bezbedno dopremiti do svog odredišta, nego mnoge firme se trude da smanje troškove a da transport bude efikasniji.

To je moguće uz pomoć TIMOCOM opcije za Vozači se mogu upoznati sa optimalnim rutama, planirati svoje vreme, utovar i istovar robe, kao i vreme dolaska.

Na jednostavan način upravljajte vašim voznim parkom i pomozite vozačima da se bolje organizuju. U svakom momentu primajte obaveštenja i budite u toku kada vozač odstupi od planirane rute.

Naravno da sa korišćenjem ove opcije dolaze i prednosti kao što su manja potrošnja goriva i smanjenje ukupne kilometraže jer unapred birate nabolje rute.

Kako na vozače utiču visoke temperature tokom letnjih meseci?

Domaći i internacionalni transport zahtevaju određenu vrstu pripreme, te vozači moraju znati sa čime se suočavaju. Visoka spoljna temperatura najčešće može izazvati sledeće tegobe:

  • Povišena telesna temperatura: uklanjanjem vozača iz sredine sa visokom temperaturom, temperatura tela se vraća u normalu.
  • Poremećaj krvotoka: uglavnom nastaje zbog poremećaja razmene vode u organizmu, pada krvnog pritiska i opadanja tonusa perifernih krvnih sudova.
  • Poremećaj u varenju: javlja se kao posledica unosa ogromne količine vode, čime se razblažuje želudačna kiselina. Pošto organizam gubi natrijum hlorid dolazi do poremećaja gastrointestinalnog trakta u vidu proliva i povraćanja.
  • Toplotni udar: obično se javlja tamo gde je vazduh jako zagrejan. Prvi znaci su povišena temperatura, žeđ, zamor, crveno i zajapureno lice.

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha