TIMOCOM 01.02.2021
4

Smart Logistics je najjača poluga za uštedu troškova i rast

Inteligentno povezivanje u transportnoj i logističkoj branši je važnije nego ikad

Smart Logistics smanjuje troškove u lancu snabdevanja.

Smart Logistics smanjuje troškove u lancu snabdevanja. To je rezultat studije konsalting kuće PwC. Ali šta se podrazumeva pod tim pojmom i šta to konkretno znači za logističke procese? U ovom blog članku pokazujemo koliko je za logistiku važno inteligentno umrežavanje i kako Vi kao preduzeće to može sprovesti.

Poslednjih godina digitalizacija je i u logističkoj branši donela značajne optimizacije procesa. U njoj je primenjen čitav niz tehnoloških inovacija kako bi se procesi i aktivnosti unapredili. Veštačka inteligencija se sve više primenjuje u skladišnoj logistici, komisioniranje robe se sve više automatizuje, a postupak razmene paleta koji je delom podložan greškama se vidno digitalizuje. To su samo neki od primera koji pokazuju koliko je digitalizacija već pojednostavila i ubrzala procese

 

Pametno povezivanje kao ključ efikasnog lanca snabdevanja

 

Pritom se ne radi samo o tome da se dosadašnji procesi digitalizuju, već da se oni međusobno povežu. Smart Logistics, dakle, podrazumeva inteligentno povezivanja prevoznika, špeditera, proizvođača i krajnjih kupaca – kao i njihovih programa i sistema koje primenjuju.  To, kao prvo, dozvoljava interaktivnost i efikasno planiranje i van granica sopstvenog preduzeća.

Jer ona retko rade sama, već gotovo uvek zajedno sa partnerima kao što su špediteri, transportna preduzeća ili skladištari. To ekonomski ima smisla, pre svega za proizvodnu delatnost, koja više ne obavlja transport u sopstvenoj kući i, na primer, uopšte više i nema sopstveni vozni park. Za preduzeće se, međutim, povećava broj partnera i eksternih radnih procesa koji se moraju koordinisati do isporuke robe. U budućnosti će, dakle, biti tim važnije da se sistemi potpuno međusobno povežu kako u okviru, tako i van preduzeća. Smart Logistics je ključ inteligentne logistike.

 

Efikasan lanac snabdevanja kao ključ za smanjenje troškova

 

U jednoj studiji konsalting kuće PricewaterhouseCooper, skraćeno PwC, objavljenoj u aprilu 2020. godine, ispitano je više od 1.600 rukovodilaca iz 33 zemlje o budućim kretanjima. Učesnici su naveli da je najvažniji zadatak u budućnosti povećanje efikasnosti lanca snabdevanja. Kako bi se moglo reagovati na stalno promenljive zahteve tržišta, na primer zbog širenja korona virusa i posledica koje iz toga proizilaze, neophodni su potpuno umreženi ekološki sistemi lanca snabdevanja kako bi se ostalo uspešnim.

Pošto je bio poznat značaj kvaliteta lanaca snabdevanja, preduzeća učesnici u anketi su puno ulagali u njih. To je u poslovnoj 2019. godini dovelo do povećanja prometa i smanjenja troškova od skoro 7 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Više od 50 procenata ispitanika koji su pre toga uložili u kvalitet lanaca snabdevanja je navelo da je zabeležen pozitivan ili čak veoma pozitivan uticaj na njihovo preduzeće. Oni su u pametnoj logistici videli najjaču polugu za uštedu troškova i rast. 59 procenata planira da i dalje ulaže u pametnu logistiku.

 

Nije samo suva teorija: Smart Logistics u praksi

 

Prema studiji PwC-a, efikasnost lanca snabdevanja znači i to da se teret nudi na potpuno umreženom transportnom tržištu kako bi se postigla najbolja cena i što je brže moguće pronašao prevoznik.

Trgovina se, dakle, odvija preko digitalnog partnera koji omogućuje automatizovane procese između poslovnih partnera. TIMOCOM je delimično

već ostvario ovu viziju u logistici. Uz pomoć IT interfejsa, takozvanih APIs, sa drugim partnerima logistički procesi se mogu značajno ubrzati i efikasnije osmisliti.

Partnerska preduzeća, na primer, mogu zahvaljujući interfejsu berza tereta da iz svog internog logističkog softvera vrše pretragu tereta i tovarnih prostora u berzi tereta Sistema pametne logistike TIMOCOM-a i da ih nude. U tom slučaju više nije potreban dupli unos u dva sistema. Ušteda vremena je enormna.

 

Pametna podrška i u naše vreme

 

Studija PwC-a dodatno pokazuje da je inteligentno povezivanje u transportnoj i logističkoj branši važnije nego ikad. Ali uprkos tome: „Mala preduzeća često zaziru od velikih investicionih troškova“, kaže Stefan Schrauf, partner i rukovodilac odeljenja Operations und Supply Chain Europa pri PwC. Pri tom se ne misli samo na novac. Za uspešno implementiranje efikasnog lanca snabdevanja, konsalting kuća savetuje ne samo integraciju novih IT tehnologija u preduzeću, već i potpunu transformaciju dosadašnjih procesa.  Sistemi kao što je TIMOCOM nasuprot tome nude tehničke prednosti bez novčanih ili operativnih nedostataka.

Za upravljanje i optimizaciju logističkih procesa je, dakle, posebno važno obezbeđivanje besprekorne integracije postojećih partnera u celokupan logistički ciklus. Bešavnim povezivanjem ove mreže, preduzeća mogu svoju logističku mrežu pretvoriti u konkurentsku prednost koja će im pomoći da bolje odgovore na različite zahteve tržišta.

Posebno tokom pandemije korone se pokazalo koliko brzo i drastično se može promeniti situacija na tržištu. Zbog toga je važno da se investira u efikasnost lanca snabdevanja kako bi se kao preduzeće moglo i dalje raditi aktivno i fleksibilno.

Ako želite da upoznate Smart Logistics System TIMOCOM-a i ostale usluge IT kompanije, možete se

informisati ovde

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha