Logističko znanje 07.06.2021
3

Ovako planirate transport sopstvenih proizvoda individualno i na osnovu podataka

Statistike kao osnova za efikasno upravljanje transportom

Imate želju da svoju sopstvenu robu otpremite fleksibilno i ekonomično?

Digitalizacija logistike Vas podržava u ostvarenju želje, npr. korišćenjem sveobuhvatne ponude pružalaca IT usluga u logistici, kao što je TIMOCOM. Pored klasičnih aplikacija za dodelu transporta ,pružaoci usluga preko svojih servisa pružaju uvid i u bitna pitanja branše i tržišta. Uz njihovu pomoć možete pratiti razvoj na tržištu i izvršiti procene, sigurno pregovarati o transportnim cenama i individualno planirati transport.

Stanje na tržištu jednako početno stanje: TIMOCOM-ov transportni barometar kao pratilac u realnom vremenu

15. decembra 2020. godine TIMOCOM-ov transportni barometar je na međunarodnom tržištu pokazao odnos od 78 procenata tereta u odnosu na 22 procenta tovarnih prostora. Predbožićna tražnja je u 2020. godini korone znatno nadmašila prethodnu. Jer su još pre božićnih praznika mnoge vlade propisale karantine radi suzbijanja infekcije. Zbog toga je porasla kupovina za stvaranje zaliha kao i online kupovina.

Transportni barometar svakodnevno daje aktuelne podatke o odnosu ponuda tereta prema raspoloživim tovarnim prostorima i prikazuje taj odnos za 44 evropske zemlje. Za Vas kao proizvodno i trgovinsko preduzeće relevantan je, međutim, i godišnji pregled. On upoređuje kretanja u tekućoj godini sa onim iz prethodne. Na taj način sezonska kolebanja postaju transparentna. To Vam omogućuje da osmislite pripremne mere, npr. za nedostatak tovarnog kapaciteta zbog narasle potražnje za određenim proizvodim.

Odluka je Vaša: Fiksna cena na osnovu ugovora ili aktuelna transportna cena

Roba mora stići do kupca. Odluka je na Vama da li ćete posegnuti za tradicionalnim sredstvima tenderom i generalnim ugovorom ili za kratkoročno raspoloživim pružaocima usluga na spot tržištima.

Ako želite da izbegnete eventualna uska grla u tovarnim prostorima, za Vas kao nalogodavca je logično da se vežete za stalnog izvršioca uz pomoć generalnog ugovora. Sa finansijske i strateške tačke ovo se na prvi pogled ne čini logičnim jer više ne možete fleksibilno reagovati na nepredviđena kolebanja. Međutim, Vaši klijenti od Vas očekuju pouzdanost. Ona se odnosi na isporuku naručene robe u dogovoreno vreme i na dogovoreno mesto, ali i na cenu.

Berza tereta TIMOCOM-a je nasuprot tome Vaša polazna tačka da kratkoročno nađete prevoznike za Vašu robu. To važi kako za delimične terete koji se transportuju neredovno, tako i za kompletne utovare. Aplikacije Vam stvaraju prostor da možete fleksibilno reagovati na narudžbine Vaših klijenata. Drugačije nego kod tendera, na spot tržištu radite sa varijabilnim transportnim cenama koje se mogu menjati iz dana u dan.

Kako preko tendera u Sistemu pametne logistike TIMOCOM-a, tako i preko ponuda tereta možete dopreti do potencijalno 45.000 proverenih preduzeća iz cele Evrope. Ovi stručnjaci su u stanju da kvalitetno odgovore na Vaše zahteve za transportom prema Vašim potrebama i da u neutralnom okruženju sistema sa Vama ispregovaraju poštene transporte cene.

Kad su u pitanju transportne cene: Šta je pošteno, šta je uobičajeno?

Najveći uticaj na transportne cene imaju ovi varijabilni troškovi:

  • Vrsta robe
  • Obim naloga
  • Troškovi vozila
  • Kilometri
  • Putarine
  • Trajanje i termin

Onaj ko ima ograničeno iskustvo u pregovorima o transportnim cenama, naći će podršku u TIMOCOM sistemu: Ponude prevoznika koje dobijete u okviru tendera ili upita za transport daće Vam dobar uvid u aktuelne transportne cene.

Osim toga statistička funkcija dokumentuje Vaše dogovorene cene iz upita za transport i transportnih naloga, filtrirano po izvršiocu ili relaciji. Na raspolaganju Vam je takođe filtriranje vremenskog perioda tako da možete da vidite kretanje Vaših ispregovaranih transportnih cena; i ovo je moguće videti za pojedinačne izvršioce. Ova funkcija stoji na raspolaganju i Vašim izvršiocima. Tako se možete usaglasiti oko nove transportne cene na osnovu podataka, ali uzimajući u obzir trenutne spoljašnje uticaje.

Korišćenje podataka, sigurno pregovaranje o cenama, ciljano planiranje

Vaš izazov se sastoji u tome da prepoznate kada je cena pravedna. Transportni barometar, navedene TIMOCOM aplikacije, kao i funkcija statistike Vam za to nude dobro utemeljenu bazu podataka.

Razvijte dobar osećaj za uobičajene tržišne cene, optimizujte dugoročno svoje troškove, zadovoljite svoje klijente, kao i transportno preduzeće. Tako gradite mrežu pouzdanih pružalaca usluga koji Vas podržavaju u savladavanju Vaših logističkih izazova.

 

Započnite besplatan test kod TIMOCOM-a i planirajte na osnovu podataka

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha