Transportno tržište 10.11.2020
4

Da li je koronom rešen problem nedostatka vozača?

Kako će se potreba za kvalifikovanom radnom snagom u transportnoj branši u Evropi dalje razvijati?

Traže se profesionalni vozači

O nedostatku kvalifikovanih vozača govori se već godinama.

Pokretane su različite inicijative i akcije kako bi se mladim ljudima skrenula pažnja na potrebu za vozačima i kako bi se oni privukli. Uspeh je bio osrednji. Već početkom marta – još pre svetske krize izazvane koronom – International Road Transport Union (IRU) prognozirala da će se nedostatak u Evropi 2020. godine još više povećati.

Ako je preduzećima prema jednoj anketi IRU prošle godine nedostajalo 23 procenta traženih kvalifikovanih vozača, svetska krovna asocijacija drumskog prevoza ove godine računa sa manjkom od čak 36 procenata. Iako to posebno pogađa zemlje članice EU Poljsku i Rumuniju, i u Nemačkoj su situacija i izgledi za poboljšanje sve drugo osim dobri. Prema podacima inicijative FairTruck još od pre izbijanja pandemije korone, postoji potreba za 150.000 dodatnih profesionalnih vozača do 2022. godine.

U granskim udruženjima i transportnim preduzećima odavno zvone zvona za uzbunu. Svake godine hiljade vozača odlaze u penziju, a u izgledu nema dovoljno naslednika. Tržište rada izgleda potpuno prazno. Mnogi mladi ljudi više ne žele da budu profesionalni vozači. Imidž kamiondžija je patio poslednjih godina, a takođe su se delimično pogoršali uslovi rada.  Biti profesionalni vozač iz čiste strasti - to je nekad bilo. Ima više razloga za to: Kamiondžije između ostalog i dalje trpe zbog nedostatka poštovanja i previše niskih zarada. IRU takođe vidi problem u preniskom učešću žena i u vezi sa tim nedostatkom sigurnih odmarališta za vozače i parkinga.

 

Imidž i poštovanje kamiondžija pate

 

Iako se nedavno pokazalo da su se upravo vozači kamiona, bez kojih snabdevanje stanovništva uopšte nije moguće, tokom krize izazvane koronom dokazali kao heroji svakodnevice i sistemski važni, situacija se sve više zaoštrava. Suštinski problemi njihove radne svakodnevice su se dodatno pogoršali: tokom karantina u Nemačkoj su privremeno zatvorena mnoga odmorišta i parkirališta, tako da vozači nisu mogli u svojim pauzama ili nakon završetka rada ni kupiti jelo ni koristiti sanitarne prostorije. To je neshvatljivo stanje i nedostatak respekta i poštovanja za heroje svakodnevice. Granska udruženja i preduzeća su svojim protestima brzo postigla da se za vozače ponovo otvore stajališta na autoputevima. Na taj način je u najmanju ruku obezbeđeno osnovno snabdevanje. Ali poštovanje higijenskih standarda sanitarnih prostorija bi, prema izjavama mnogih vozača, moglo biti mnogo bolje.

 

Bez dobrih higijenskih standarda na rampama

 

Situacija na mestima utovara i istovara je delimično još uvek nedorečena, skreće pažnju savezno udruženje Drumski transport robe, logistika i uklanjanje otpada (BGL). #LogistikaPomaže je zajednička inicijativa Saveznog ministarstva za saobraćaj i digitalnu infrastrukturu (BMVI), saveznog udruženja Drumski transport robe, logistika i uklanjanje otpada (BGL), Logistics Alliance Germany (LAG), Instituta Fraunhofer IML i neprofitnog udruženja DocStop.

Oni se zajedno sa drugim partnerima zalažu za to da se na rampama postave sanitarni kontejneri i za vozače obezbede maske za lice i dezinfekciona sredstva, kao i higijenski proizvodi.

Osim toga, udruženje BGL je još 2019. godine osnovalo fond za podršku PROFI, koji se zalaže za bolji imidž logističke branše uopšte, a posebno vozača kamiona. Njegov cilj je da se poboljšaju uslovi obrazovanja kako bi se ovo sistemski važno zanimanje učinilo atraktivnijim za mlade ljude. I udruženje „Transportni ambasador“ TIMOCOM-ovog osnivača Jensa Thiermanna se zalaže u javnosti za veće poštovanje grupe zanimanja.

 

Nove šanse u transportu nakon krize?

 

Kriza korone ni izdaleka nije savladana. Ali koje dalje posledice i promene se mogu očekivati u logistici i drumskom prevozu robe? U oblasti maloprodaje životnih namirnica, količina tereta je ostala na stabilnom nivou čak i tokom karantina. Kod drugih, kao što je automobilska branša, proizvodnja, a time i logistika, nedeljama je bila obustavljena. Paradoks: mnogi vozači su sedeli kod kuće, iako su oni u regularnim vremenima veoma traženi.

A šta će se desiti, kada privreda ponovo počne da raste? Potreba za kvalifikovanim vozačima bi sa napuštanjem mera ograničenja zbog korone širom Evrope mogla ponovo postepeno rasti. Privreda će tada bolno osetiti negativne posledice napuštanja mera na transportna preduzeća, koja su morala da smanje svoje kapacitete.

To se može odraziti i na transportne cene ako preduzeća ne budu imala na raspolaganju dovoljno slobodnog tovarnog prostora za svoje terete. Potražnja za stručnom radnom snagom bi shodno tome mogla porasti. Nove šanse za profesionalne standarde u transportu? Za to se sada moraju postaviti skretnice, kako ne bi došlo do uskih grla u transportnim kapacitetima u drumskom prevozu robe.

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha