TIMOCOM 04.03.2020
3

Korona virus - Kako postupati sa transportnim nalozima za Italiju i iz Italije?

Posledice za međunarodni prevoz robe su sve veće, a trenutna situacija nameće mnogo pitanja. Rezimirali smo najvažnije informacije za Vas.

(1)

Erkrat, 04.03.2020. godine – Korona virus je stigao u Evropu. Pre svega u Italiji se trenutno beleži rast infekcija virusom SARS-CoV-2 /COVID19. Šta bi pošiljaoci, špediteri i prevoznici trebalo da imaju na umu u pogođenim regionima, kako bi trebao da se ponašaju u slučaju nejasne situacije, saznaćete ovde*.

Ažurirano 09.03.2020. godine: U skladu sa zvaničnim saopštenjem italijanskog ministarstva za saobraćaj ne važe nikakva ograničenja ili restrikcije za tranzit robe i dobara celokupnog proizvodnog lanca za i iz područja u Severnoj Italiji. Uvedene restrikcije ne zabranjuju putovanja ako postoji opravdan poslovni razlog. Roba se može izvoziti i uvoziti u odgovarajuća područja. [Izvor: http://www.mit.gov.it/comunicazione/news]

Ažurirano 10.03.2020. godine: Italijanska vlada je proširila mere na celu zemlju.


 

Ukoliko ste nesigurni u vezi sa situacijom na licu mesta (na mestu utovara ili odredištu), preporučujemo Vam da se informišete o ograničenjima putovanja kod italijanskih organa i kontaktirate nalogodavca i to razjasnite sa njim.

Uputstva o situaciji i bezbednosti se mogu brzo promeniti.

Više informacija o tome možete naći ovde: DE https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/italien-node/italiensicherheit/211322, IT  http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus/

 

Kakva je pravna situacija pre početka transporta?

 

Ako transport još nije započeo, kod trajnih zabrana može postojati takozvana objektivna nemogućnost. Ugovori o transportu koje praktično niko ne može ispuniti uopšteno važe kao ništavni. Tj. takav ugovor ne bi izazvao nikakve obaveze. Niti špediter ili prevoznik moraju staviti na raspolaganje kamion, niti izvršilac dobija naknadu za neizvršenu turu.

Ako je pre utovara poznato da nalogodavac ili primalac zbog korona virusa ne rade samo iz opreza, za otkazivanje je odgovoran nalogodavac ako ne može dokazati zabranu rada ili proizvodnje po naredbi nekog držanog organa.

 

Preporučujemo Vam da u ovom slučaju unapred još jednom kontaktirate svog nalogodavca.

 

Kakva je pravna situacija kod transporta koji je u toku?

 

Ako su prevoznik ili špediter prihvatili transportni nalog preko Tržišta, to načelno važi kao pravno obavezujući ugovor koju su zaključili sa nalogodavcem.

 

Ako je transport već započeo iz ili u neki region pogođen korona virusom, tj. uglavnom pre utovara, možete se suočiti sa zabranama vožnji na prilaznim putevima ili u celim mestima u koja ili iz kojih se isporučuje roba kao posledicom zvaničnih mera. U ovom slučaju postoji takozvana prepreka za transport. Ovde se primenjuju članovi 14 i dalje CMR-a, odnosno odgovarajuće odredbe nacionalnog zakonodavstva o transportu. U tom slučaju neophodna izmena transportnog naloga zahteva uputstvo nalogodavca, kao što je da se odgovarajući transport eventualno drugačije obavi, tako što će se npr. dogovoriti alternativno odredište.

U tim slučajevima prevoznik po pravilu ima pravo na naknadu dodatnih troškova, kao što su npr. dodatni troškovi vožnje zbog dužeg puta.

 

Tek ako nalogodavac nakon poziva ne da nikakva uputstva ili su uputstva neprihvatljiva, prevoznik može okončati transport. Ali pažnja! Prevoznik je u tom slučaju odgovoran za odgovarajuće čuvanje robe. U nekim slučajevima, kao što je kvarljiva roba može doći u obzir prinudna prodaja.

Isto važi ako je npr. preduzeće pošiljaoca ili primaoca zatvoreno ili blokirano i utovar ili istovar kamiona nije moguć. U slučaju nedoumice prevoznik mora pokazati dokaz o blokadi, odnosno zatvorenom preduzeću.

 

Ako kratkoročno tražite skladišna mesta, u Tržište ćete pronaći odgovarajuće ponude u našoj pametnoj aplikaciji Skladišta. [Link: https://www.timocom.de/smart-logistics-system/skladišta ]

 

 

Ako se obavlja ili planira transport iz ili u ovakve regione, preporučujemo Vam da pravovremeno uspostavite kontakt sa svojim nalogodavcem i razjasnite situaciju kako biste izbegli kasnije rasprave i nesporazume.

 

Više informacija o aktuelnim zatvaranjima puteva za kamione možete pronaći na www.truckban.info.

 

*Ove informacije nisu pravno savetovanje. U slučaju konkretne potrebe za nekim razjašnjenjem obratite se svom advokatu kako biste uzeli u obzir sve osobenosti kao i nacionalna zakonodavstva i zakone.

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha