Transportno tržište 20.01.2023
6

Vozite na dva koloseka: Izbegnite prazne vožnje pomoću spot tržišta i ugovornog poslovanja

New Content Item (1)

Nemačka ima problem: skoro 38 procenata kamionskih vožnji unutar zemlje tokom 2021. godine bile su prazne vožnje. Zašto je to tako? Na kraju krajeva, softver za optimizaciju korišćenja kapaciteta postoji već duže vreme. TIMOCOM je još pre 25 godina pokrenuo Berzu tereta. Danas je to tržište koje digitalno umrežava pružaoce usluga i njihove klijente. Pokazaćemo vam kako da optimalno iskoristite povezivanje i za koje situacije naše tržište može uvek da vas pripremi.

Želite li da optimizujete korišćenje kapaciteta i upoznate se sa mogućnostima na tržištu kompanije TIMOCOM?

Za svakodnevni posao: koristite kapacitete u potpunosti uz pomoć TIMOCOM Berze tereta

  • Nijedan dan u suštini nije nalik drugom, a često se dešavaju i nepredviđene situacije:
  • Vozač javlja da je bolestan.
  • Još uvek imate raspoloživog utovarnog prostora, ali samo nakratko.
  • Morate da dodelite jednokratnu turu.
  • Vaše vozilo mora u radionicu i potrebna vam je zamena.

Rešenje za sve situacije koje su date kao primer je: TIMOCOM Berza tereta, takođe poznata kao „spot tržište“.

Posredovanje u transportu za klijente

Za špeditere ili disponente u proizvodnom ili trgovinskom preduzeću važi jednostavno pravilo: oglasite svoj teret, dok paralelno tražite raspoloživi tovarni prostor. Ukoliko koristite samo jednu funkciju, iskoristite priliku da još brže pronađete odgovarajućeg partnera za svoje naloge. Ne želite da skačete napred-nazad iz prozora u prozor, kako ništa ne biste propustili? Aktivirajte obaveštenja i budite automatski informisani o relevantnim promenama.

Sopstveni vozni park: sigurnost ili slaba tačka?

Kompanije sa sopstvenim voznim parkom često su uljuljkane u osećaju sigurnosti, kada je u pitanju transport njihove robe. Ipak, zapitajte se kritički:  da li ste zaista u stanju da reagujete na uska grla bilo kada i bilo gde? Dobro pogledajte ova dva primera.  Ukoliko je odgovor na barem na jedno od ovih pitanja „ne“, trebalo bi da koristite berzu tereta.

Spot tržište za pružaoce usluga

Radite u transportnoj industriji ili kao posrednik za špeditera? Berza tereta kompanije TIMOCOM je u tom slučaju podjednako relevantna za vas kao i za klijente. Ne želite prazne vožnje ili da ostanete bez naloga. Nuđenje vašeg tovarnog prostora paralelno sa traženjem tereta je način da u kratkom roku privučete pažnju ugovornih partnera. S obzirom na to da svakog dana bude objavljeno i do milion međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta, verovatnoća primanja porudžbina u kratkom roku je veoma velika.

Prevoznik kao klijent: ne plašite se zamene uloga

Višak tereta nije jedino što prevoznike može da dovede u situaciju da su prinuđeni da i sami potraže drugog pružaoca transportnih usluga. Mogući razlog može biti i redovna saradnja sa promenljivim ili novim transportnim partnerima. Uz pomoć opcija kao što su unos tereta i pretraga tovarnog prostora možete se zaštiti od mogućeg neizvršenja ugovornih obaveza i uskih grla.

Za dugoročnu predvidljivost: oglašavajte ugovore preko TIMOCOM sistema

This is an embedded image

Odsustvo predvidljivosti usled pandemije korona virusa, ekonomskih sankcija i ekoloških katastrofa ostavilo je vidljiv trag u logističkoj industriji. Rejting agencija Creditreform je nedavno procenila da ćestopa neizvršenja ugovornih obaveza porasti do 1,45 odsto do sredine 2023. godine. Ona trenutno iznosi samo 1,06 procenata. TIMOCOM je istovremeno u proleće i leto 2022. uočio povećano interesovanje za tendere. Za to su zaslužne kako kompanije koje raspisuju tendere, tako i pružaoci usluga koji na njima učestvuju.

Šta bi mogao biti razlog za to?

Marc Kohlsdorfer, Team Lead Key Account & Strategic Account Management u kompaniji TIMOCOM pretpostavlja da bi gubitak dosadašnjih poslovnih partnera mogao biti jedan od razloga.  „Kompanije s jedne strane traže nove partnere kako bi osigurale svoj stalni promet, ali takođe i dugoročne narudžbine s druge strane. Pandemija, rat u Ukrajini - preduzeća su morala da u kratkom roku reaguju na različite promene i nisu sva preživela ovaj period. Moguće je da će neke kompanije prilagoditi svoju strategiju zbog ovog turbulentnog vremena i da će sve više preferirati čvrsta poslovna partnerstva.“

Pored toga bilo bi razumno pretpostaviti i da bi oni koji su uključeni u lance snabdevanja pričekali dok ne vide trenutni razvoj događaja. Posledica je anticiklično novo planiranje u oblasti ugovornih transakcija, koje je postalo evidentno tokom letnjih meseci na TIMOCOM tržištu.

Ugovorni posao kao rešenje u slučaju niskih vodostaja?

Dugoročno gledano, trebalo bi pronaći rešenje koje će omogućiti funkcionisanje transportnog lanca, u situacijama kada nizak vodostaj na rekama ometa rečnu polovidbu. Poziv za prelazak na železnicu se već dugo čuje, ali razvoj ove infrastrukture značajno zaostaje za klimatskim promenama.  Jedina alternativa trenutno je drumski teretni transport, koji već dostiže svoje granice u pogledu kapaciteta.

  • Mogli biste da prebacite transport svoje robe sa broda na drum?
  • Da li ste u mogućnosti da transportujete robu sa barži?

U tom slučaju razmotrite opciju transportnih tendera za sebe i u idealnom slučaju uzmite to u obzir prilikom planiranja naredne poslovne godine. Ovo vam otvara mogućnost da bar delimočno ili za stalno nadomestite smanjene utovarne kapacitete brodova. Nasuprot tome, pružaoci transportnih usluga sa sedištem u blizini velikih rečnih luka mogu tražiti stalne klijente za letnje i rane jesenje mesece.

Ukratko: objavljivanje tendera i ponuda na tržištu kompanije TIMOCOM

Kao klijent imate dve mogućnosti: Preko aplikacije Tenderi možete da oglasite transportnu relaciju, ili da tražite vozila koja ćete onda rasporediti u određenom operativnom području. U prvom slučaju ćete dobiti ponude od ponuđača koje se odnose na cenu po jednom transportu. Ukoliko se radi o operativnom prostoru, ponuđači daju ponude ili po angažmanu ili po kilometru.

Kreiranje se odvija korak po korak: rok važenja tendera i ugovorni period, načini plaćanja, uslovi za vozila, relacije, posebne primedbe i grupe primalaca. Struktura je intuitivna, moguće je lokalno skladištenje (caching) kao i pregled podataka.

Ponuđači pretražuju terete: Možete da podesite kriterijume filtera kako bi vam bili prikazani odgovarajući tenderi. Ovo možete videti na listi rezultata. Osim toga, posebno se prikazuju tenderi na koje ste ciljano pozvani. Svoju ponudu možete da postavite direktno, ili da izvršite izračunavanje direktnim povezivanjem sa aplikacijom Rute i troškovi. Ponude, naravno, možete i da povučete, kao i da postavite pitanja u slučaju nejasnoća.

Izbor partnera vrši kompanija koja je raspisala tender, koja će, ukoliko je zainteresovana, po završetku tendera kontaktirati pružaoca usluga.

Preporuka: Paralelno koristite spot tržište i tendere

Tim „spot tržište“ ili tim „ugovor“ – šta je draže vašem srcu?
Otkrićemo vam nešto: ne morate da igrate ovu „ili-ili“ igru. Istovremeno koristite obe aplikacije, Berzu tereta i Tendere, i tako ćete za svaku situaciju imati maksimalan broj otvorenih opcija. To je od velikog značaja kada znate da su lanci snabdevanja veoma podložni poremećajima, ne samo zbog izazova ekonomske politike, već i zbog nepredvidivih događaja, npr. pandemije, nevremena ili havarija. Bilo kratkoročno ili dugoročno: pomoću tržišta kompanije TIMOCOM možete da prebrodite ili u potpunosti sprečite nemogućnost ispunjenja ugovornih obaveza i uska grla.


Želite li da optimizujete svoje kapacitete i upoznate se sa opcijama na tržištu kompanije TIMOCOM?

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha