Logističko znanje 23.11.2021
3

IT deficiti u logistici – Ovako možete izbeći blokade

Ažurirajte svoju IT infrastrukturu, predupredite blokade zbog IT deficita.

Privreda se, ubrzano zbog pandemije, nalazi na digitalnoj prekretnici. Mnogi učesnici na tržištu su već implementirali digitalna rešenja kako bi efikasnije osmislili procese, izborili se sa špicevima u broju naloga ili ponudili klijentima nove korisne usluge. Međutim, mala i srednja industrijska i trgovinska preduzeća ne mogu uvek držati korak sa brzim razvojem, npr. u oblasti IT u logistici, i osim toga često posežu za izolovanim rešenjima.

 

Saznajte koji deficiti trenutno značajno blokiraju logistiku i kako se oni mogu sprečiti. TIMOCOM kao pionir u oblasti IT usluga u logistici Tržišta nudi alatku sa širokim spektrom primene etabliranu širom Evrope koja može prokrčiti put u digitalnu budućnost.

Potražite sada individualno savetovanje

Informacioni prekidi i COVID19 plodno tle za blokade

Iako je pandemija u mnogim oblastima brzim tempom pogurala digitalizaciju napred,prema jednoj anketi Leibniz centra za Evropska ekonomska istraživanja (ZEW)38 procenata nemačkih preduzeća nije još ni započelo predstojeće projekte digitalizacijekod 45 procenata tekući projekti su se tokom korone odužili, kod 17 procenata su sasvim prekinuti. Mnoga preduzeća se fokusiraju prvenstveno na osnovnu delatnosti i zaziru od investicija u budućnost.

Šta su posledice?

  1. Prema jednoj studiji konsultantske kuće SCI od novembra 2020. godine između ostalog zjapi digitalna rupa između otpremača i transportnih preduzeća. 83 procenta anketiranih transportnih i logističkih preduzeća navodi da im IT deficiti prave najveće probleme

 

  1. Drugi najveći problem su informacioni prekidi na važnim interfejsima. To vidi kao problem 75 procenata ispitanika, za petama slede opšti informacioni deficiti, što svaki drugi navodi kao problem. Nedovoljno planiranje lanca snabdevanja je navelo 42 procenta ispitanih transportnih preduzeća.

Logistički IT nude brojna rešenja

Za mala i srednja preduzeća (KMU) najčeše ima smisla da posegnu za postojećim sistemima. Digitalna izolovana rešenja se često prave za pojedinačne oblasti zadataka uz velike vremenske i novčane troškove. Ona ne funkcionišu uvek besprekorno u interakciji sa sistemima drugih poslovnih partnera.

Jedan ovakav postojeći sistem nudi i FreightTech preduzeće TIMOCOM firmama iz oblasti transporta i logistike kao i industrije i trgovine. Umesto pojedinačnih rešenja Smart Logistics System TIMOCOM-a objedinjuje digitalne aplikacije i usluge kako bi industrijskim i trgovinskim preduzećima ponudio pristup tržištu logistike i ostao uspešan na tržištu. Ponuđač IT usluga je rano prepoznao da je razmena podataka između svih partnera učesnika elemantarna. Zbog toga nudi pristup aplikacijama Berza tereta, Praćenje i Transportni nalozi i preko interfejsa. Na taj način se postojeće IT infrastrukture i dalje mogu koristiti. Više od 45.000 evropskih klijenata već deli podatke i informacije digitalno i transparentno kako bi doneli najbolje ekonomske odluke i što je moguće bolje savladali špiceve u broju transportnih naloga ili krize. Partneri sa obe strane mogu profitirati npr. od praćenja tereta u realnom vremenu, prenosa podataka uživo bez prekida medija ili povezivanja sa nekoliko hiljada ponuđača transporta. Uz pomoć aplikacija i usluga TIMOCOM-a mogu se efikasno i bez nove infrastrukture ili velikih investicija savladati IT deficiti kao i informacioni prekidi.

Digitalne platforme umesto izolovanih rešenja

Nezavisno od svih faktora uticaja ostaje očekivanje da transportna logistika u svako doba reagujefleksibilno. Upravo ovde digitalni procesi igraju ključnu ulogu. Sa jedne strane kako se ne bi izgubio priključak sa konkurentima, ali sa druge strane i kako bi se osvojila i proaktivno formirala bolja pozicija u budućnosti. Jer upravo za preduzeća iz industrije i trgovine elementarni su sigurnostfleksibilnost i kontrola.

Mnoga preduzeća se oslanjanju na digitalna izolovana rešenja, kao što je otkrilo gransko udruženje Bitkom u jednom praktičnom eksperimentu:

Logistika se već snažno oslanja na digitalne tehnologije, ali još uvek preovlađuje izolovani način razmišljanja. IT sistemi često rade paralelno i ne koristi se potpuna razmena podataka“, komentariše Florian Lange, referent za trgovinu i logistiku kod Bitkoma, u verkehrs RUNDSCHAU. Prema granskom udruženju platforme podataka su budućnost koje svim učesnicima u transportnom procesu u istoj meri pristupačno i transparentno omogućavaju uvid u realnom vremenu u  procese otpreme, plaćanja ili digitalni tovarni list.

Otkrijte potencijal digitalnih platformi za Vaše poslovanje. Kontaktirajte već danas FreightTech eksperte kod TIMOCOM-a i zakažite termin za lično savetovanje o Vašim mogućnostima u Tržištu:

Potražite sada individualno savetovanje

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha