03.04.2012

Transportno tržište ima slab početak u 2012.

Dugačka zima se odrazila na TimoCom-ov transportni barometar

(2)

Diseldorf, 2012-04-03. Transportna branša je imala najlošiji prelaz između dve godine još do velike ekonomske krize 2008. To proizilazi iz aktuelnih brojki na TimoCom-ovom transportnom barometru. Tako je u prvom kvartalu 2012. godine odnos udela tereta na tržištu i slobodnih kapaciteta iznosio 20% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ali se čini da se na višim temperaturama topi i transportno tržište.

Neposredno posle Nove godine krenulo se uzbrdo – sa temperaturama. U Zapadnoj Evropi je početak godine ličio na proleće, a sa njim je i transportni barometar kompanije TimoCom, između ostalog ponuđača evropske vodeće berze tereta i transporta TC Truck&Cargo® postao prijatniji nego pred kraj 2011. godine. Nažalost, tendencija porasta je zaustavljena u vremenskim uslovima i u transportnoj branši. Sredinom januara je došla zima i čvrsto stegla Evropu do kraja februara. Na TimoCom-ovom transportnom barometru ovo se odrazilo u znatnoj promeni odnosa tereta i transporta: naspram 31 procenta ponuđenog tereta stajalo je 69 procenata slobodnih transportnih kapaciteta. U istom periodu prošle godine slika je izgledala sasvim drugačije. Tada je na tržištu bilo više tereta nego slobodnih kapaciteta (54:46).

Zima je poremetila rezultate
Februar u Evropi je bio nastavak ledenog doba. I TimoCom-ov transportni barometar je bio zaleđen kao i ulice i pokazao je na kraju meseca odnos tereta i transporta od 32:68, praktično nepromenjeno u odnosu na prethodni mesec. Opet su ove vrednosti bile ispod onih iz prošle godine (51:49). „Početak godine sa ponekad i ekstremnim zimskim uslovima narušio je u transportnoj branši rezultate za prvi kvartal. Od naših klijenata iz bivše Jugoslavije saznali smo, na primer, da je tamo transportno tržište u februaru potpuno zaustavljeno. Naravno, to se odražava i na TimoCom-ov transportni barometar“, objašnjava Marcel Frings, glavni predstavnik kompanije TimoCom.

Prepoznatljiv trend rasta
Tradicionalno se u martu, uoči Uskrsa, uvek prevozi više robe. Tako je i u 1. kvartalu 2012. Međutim, to se desilo i ove godine na nešto nižem nivou. „U martu 2010. udeo tereta je iznosio 54 procenta, a u 2011. čak 59 procenata. Ali ove godine su naznake oba prva meseca već toliko loše, da imamo odnos između tereta i transporta od samo 42:58“, rezimira Frings stanje na tržištu transporta.

Pošto je transportni barometar TimoCom-a 1. kvartal 2012. završio sa odnosom od 35:65 (2010: 44:56; 2011: 55:45), ostaje zanimljivo pitanje o tome kako će se tržište transporta razvijati u predstojećem kvartalu. Ključnu poziciju u ovome ima širenje evrokrize. Da li će doći do još kolapsa, na primer u zemljama kao što je Španija? I kakav će uticaj to imati na transportnu branšu? U poslednjim danima marta TimoCom-ov transportni barometar pokazuje slab povetarac u pravcu bogatog proleća u oblasti transporta.

Dodatne informacije o TimoCom-u i o transportnom barometru naći ćete na adresi www.timocom.com

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha