13.10.2015

Transportni barometar: Višak tovara i u 3. kvartalu

TimoCom beleži ogroman rast ponude

(3)

Erkrat, 05.10.2015 – Transportni barometar kompanije TimoCom pokazuje za 3. kvartal 2015. godine odnos tovara i tovarnog prostora kao iz udžbenika. Sa udelom tovara od 50,2% i raspoloživim tovarnim prostorom od 49,8% na evropskom tržištu transporta, odnos gotovo da predstavlja teorijski optimum. Među pojedinim mesecima bilo je velikih fluktuacija, a na početku kvartala desilo se jedno iznenađenje.

Sa izjednačenim odnosom tovara i tovarnog prostora prešlo se iz 2. kvartala pravo u treći. Zbog letnjih meseci i sa njima povezanim godišnjim odmorima u većini evropskih zemalja, mnogi stručnjaci su računali na pad udela tereta na transportnom tržištu. Ispalo je drugačije: Za juli TimoCom je zabeležio odnos tovara i tovarnog prostora od 51:49. Više tovara od raspoloživih tovarnih prostora u mesecu godišnjih odmora, julu? To se nije ponovilo od 2011. godine.

Čeka nas jak završetak godine

U avgustu Transportni barometar TimoCom-a u početku nije nastavio da beleži ovaj trend. Na kraju meseca je odnos tovara i tovarnog prostora iznosio 45:55. Udeo tovara je dodatno opao kao i u istom mesecu protekle godine (sa 47% na 44% u 2014. godini). Za TimoCom-ovog glavnog predstavnika Marcela Fringsa ovakav razvoj nije iznenađujuć: „Sa šest procentnih poena udeo tovara u ovoj godini između jula i avgusta je neproporcionalno opao. U drugim godinama iznosio je u ovom periodu samo između jednog i tri procentna poena. Ovde smo naišli na jednu nepravilnost: U godini u kojoj postoji višak tovara u julu, udeo redovno više opada u avgustu – 2011. godine, na primer, pad je iznosio celih 12 procentnih poena.“

Već prve nedelje septembra pokazalo se u kom pravcu će se kretati završni mesec 3. kvartala. Ponuda tovara na transportnom tržištu Evrope je skočila za četiri procentna poena, ali tu još uvek nije kraj. Za septembar je odnos tovara i tovarnog prostora na Transportnom barometru TimoCom-a iznosio do kraja meseca 55:45.

Ukupno gledano, 3. kvartal može da ponudi novi, iako mali, višak tovara. Da se dva uzastopna kvartala ovako završe, desilo se poslednji put pre dve godine. Ali Marcel Frings već računa na sledeće iznenađenje u završnom kvartalu 2015: „Zanima me pitanje da li će aktuelna situacija sa izbeglicama uticati na ekonomiju i transportnu branšu. Na koji način će kontrolisanje granica uticati na protok saobraćaja? Na koji način briga i rešavanje problema izbeglica parališu politiku? Ovo su pitanja koja će nas okupirati u predstojećim nedeljama i mesecima. Ipak, izgledi za 4. kvartal su pozitivni. Mislim da će početak  „zlatne jeseni“, u poređenju sa 2013. godinom, doneti oktobar pun tovara. Za novembar se usuđujem da prognoziram da će mesec, kao i juli, nakon dugog vremena ponovo doneti udeo tovara na transportnom tržištu veći od 50%.“

Bez obzira na to kako će predstojeći meseci do kraja godine izgledati, jedna stvar je već izuzetna. Sa fluktuacijama od i do 28 procentnih poena u udelu tovara, Transportni barometar TimoCom-a pokazuje ove godine izuzetnu promenljivost. Ali iza ove procentualne statistike stoji i ogroman rast ponuda tovara i tovarnog prostora u prva tri kvartala ove godine. Ukupno je postavljeno za oko 18% više ponuda na berzi tovara i tovarnog prostora kompanije TimoCom.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha