24.10.2016

Transportni barometar: Veća količina tereta u 3. kvartalu

TimoCom beleži letnji rast tereta

(1)

Erkrath, 18.10.2016 – TimoCom transportni barometar za 3. kvartal 2016. pokazuje odnos tereta prema tovarnom prostoru od 55:45. Najveća transportna platforma u Evropi time beleži povećanje tereta na evropskom transportnom tržištu - sa primetnim porastom u jesen.

Do sada je 3. kvartal bio najbogatiji teretom. Ali to nije bilo sve: U poređenju sa istim kvartalom prethodne dve godine, ovog puta su sva tri meseca bila na teorijskom optimumu od 50:50. Primetan trend rasta se ne ogleda samo u poređenju sa proteklim godinama. Po prvi put u 2016. godini svaki mesec u kvartalu je beležio povećanu količinu tereta.

Pozitivni letnji efekti: Više tereta

TimoCom je u julu zabeležio udeo tereta od 54%, što je prema prognozi portparola preduzeća Marcela Fringsa iz izveštaja transportnog barometra proteklog kvartala premašilo slobodne kapacitete tovarnog prostora. Pored toga, upoređivanjem sa slabijim rezultatima iz prethodnih godina došlo se do interesantnog zaključka: Udeo tereta u julu je rastao iz godine u godinu.
U avgustu je količina tereta opala na 51%, ali je udeo tereta i dalje bio veći od raspoloživog tovarnog prostora. Time su pokazatelji tereta u avgustu ostali relativno stabilni i nisu, kao u prethodne dve godine, pali ispod 50%. Ove brojke takođe pokazuju da je evropsko transportno tržište bilo znatno aktivnije ovog leta.

Međutim, vrhunski godišnji kvartalni uspeh nije dugo potrajao, jer je septembar doneo moguć početak zlatne jeseni za teret: Sa udelom tereta od 61% u odnosu na 39% slobodnog kapaciteta tovarnog prostora, transportni barometar se našao na svojoj najvećoj dosadašnjoj godišnjoj vrednosti. Na taj način je zamenio mesec maj koji je, sa 2 procentna poena manje, do sada bio vodeći u 2016. godini. Gospodin Frings objašnjava kako je došlo do toga: „Značajan rast se može pripisati dobrom letu koje prolazi, što je pak dovelo do dosta kretanja kod ljudi i u transportnoj branši.“

Osim toga, u septembru smo imali daleko veću količinu tereta, nego u proteklim godinama: Udeo tereta je u 2015. iznosio jedva 52%, a u 2014. godini 53%.

Pogled na apsolutne brojke takođe pokazuje i da je u 3. kvartalu bilo ukupno više ponuda tereta i tovarnog prostora na TimoCom transportnoj platformi nego u istom periodu prošle godine.

Prognoze za veliku količinu tereta na kraju godine

Posle jakog 3. kvartala, sada ostaje otvoreno interesantno pitanje, da li će se rast razviti u konstantno zlatnu jesen. Portparol preduzeća TimoCom, Marcel Frings je uveren: „Naznake iz septembra ukazuju na jesen sa velikom količinom tereta. Po svemu sudeći, visok novo će se održati.“ Ipak, novembar ostavlja prostor za nagađanje: Da li će se to, kao i u proteklim godinama, okončati sa velikim padom od minus 11 procentnih poena?

Gospodin Frings objašnjava: „Zahvaljujući stabilnom tržištu rada i jakoj potrošnji, Nemačka privreda dobro koristi kapacitete i mogla bi da funkcioniše kao pokretački motor Evrope.“

Zato se kod TimoCom-a pretpostavlja da će transportni barometar i na kraju godine pokazivati povećanu količinu tereta.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha