10.07.2015

Transportni barometar: Ubedljivo više tovara u 2. kvartalu

Udeo tovara na tržištu transporta na najvišem nivou od 2012. godine

(1)

Erkrat, 2.7.2015. – U 2. kvartalu 2015. godine Transportni barometar kompanije TimoCom je pokazivao let na velikim visinama koji dugo nismo videli. Sa odnosom tovara i tovarnog prostora od 54:46 podaci sa početka godine potvrđeni su na impresivan način. Brojni su razlozi za ovakav pozitivan razvoj.

Temelj za 2. kvartal bogat tovarom položen je još u aprilu. Početni mesec podigao je udeo tovara na evropskom tržištu transporta za gotovo 13 procentnih poena na 53% u odnosu na prethodni mesec. Porast je ostvaren zahvaljujući uskršnjim praznicima u mnogim zemljama Evrope i sa njima povezanom radnom nedeljom od 4 dana. Stopa rasta je ipak izuzetna. Isto kao i razvoj Transportnog barometra u sledećem periodu.

Štrajk železnice se stara za popunjene kapacitete

Maj je dodatno povećao udeo tovara. Sa odnosom tovara i tovarnog prostora od 59:41 TimoCom-ov Transportni barometar je beležio vrednost daleko iznad prošlogodišnje vrednosti (48:52). Čitavih 10,6% više naloga za tovar pobrinulo se za dobro raspoloženje ponuđača tovarnog prostora. Veseli maj je zbog mnogo praznika u celoj Evropi uvek garancija za (pre)pune knjige naloga, ali ove godine Marcel Frings, glavni predstavnik kompanije TimoCom, ima još jedno dodatno moguće objašnjenje za munjeviti rast: „U maju su se u Nemačkoj u kratkom vremenskom razmaku desila dva velika štrajka u železničkom transportu robe. Zbog toga su potrebni železnički kapaciteti izbačeni iz upotrebe, a kamioni su morali da priteknu u pomoć. Kada je u pitanju transport unutar Nemačke, TimoCom-ov Transportni barometar je danima pokazivao odnos tovara i tovarnog prostora od 85:15. Od ovog štrajka železnice korist su imali pružaoci usluga u oblasti transporta iz cele Evrope koji su dolazili u Nemačku da popune kapacitete.“

U junu se situacija ponovo normalizovala. Kao i u protekle četiri godine, zaključni mesec kvartala vratio se na ujednačen nivo. Na kraju je Transportni barometar pokazivao odnos tovara i tovarnog prostora od 50:50 i tako najavio leto.

I u sledećem kvartalu Marcel Frings računa će se situacija odvijati bez većih iznenađenja. „Očekujemo da će jul, avgust i septembar beležiti odnos kao i prošle godine. Na početku 3. kvartala će udeo tovara na tržištu transporta malo opasti. U avgustu će pad biti nešto dublji – računam da će udeo tovara pasti na minimum od 45%. Od septembra se poslovanje ponovo ubrzava i tovar prekoračuje kapacitete tržišta.“

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha