21.11.2018

TIMOCOM: Potražnja tovarnog prostora u Evropi ostaje na konstantno visokom nivou

Bez „letnjeg pada konjunkture“ u trećem kvartalu

(1)

Erkrat, 21. novembra 2018. godine – Privreda evrozone koja se nalazi u fazi buma je i u trećem kvartalu ove godine održala visok nivo tražnje za transportnim kapacitetima na tržištu. „Poražnja za tovarnim prostorom gotovo da nije opala tokom letnjih meseci“, kaže TIMOCOM-ov PR Gunnar Gburek. „Ona se kreće na konstantno visokom nivou.“

U proseku u vremenskom periodu od jula do avgusta 2018. godine na najvećoj evropskoj transportnoj platformi koja je deo Smart Logistics sistema TIMOCOM-a nasuprot 71 ponude tovara stajalo je 29 ponuda tovarnog prostora. U poređenju sa istim periodom prethodne godine 2017. dobijen je potpuno isti rezultat. Sa odnosom od 55:45 ponuda tovara u odnosu na tovarni prostor je u trećem kvartalu 2016. godine nasuprot tome bila znatno uravnoteženija.

 

Preko 40 miliona ponuda tovara i tovarnog prostora

Ukupno je 2018. godine 127.000 korisnika širom Evrope na platformi postavilo više od 40 miliona (40.836.838) ponuda tovara i tovarnog prostora. Pri tom je broj ponuda tovara (33.696.838) znatno nadmašio broj ponuda tovarnog prostora (7.140.018) i to u odnosu 83% prema 17%.

 

„Ni ove godine nije bilo letnjeg pada konjunkture“, komentariše Gburek brojke. Sledećih nedelja se očekuje još jednom sezonski uslovljena pojačana tražnja za transportnim kapacitetima. Tako je za logistiku već počela „vrela jesen“.

 

Nedostatak vozača kamiona je glavni uzrok uskih grla prilikom isporuka

Glavni uzrok uskih grla prilikom isporuka tokom faze buma: nedostatak vozača. Kako bi se kratkoročno stvorili tovarni kapaciteti, postojeći kamioni bi morali biti još bolje iskorišćeni i po mogućstvu izbegnute prazne vožnje, kaže Gburek. Više produktivnosti se može stvoriti i tako što bi se izbegli zastoji na putevima i na pretovarnim rampama i time skratilo neproduktivno vreme za vozača.

 

Osnov analize su vrednosti transportnog barometra TIMOCOM-ovog Smart Logistics sistema, IT infrastrukture za digitalno umreženi svet transporta. Tamo se dnevno postavi 750.000 internacionalnih ponuda tovara i tovarnog prostora.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha