20.08.2014

TimoCom/Die Transportbotschafter e.V. doniraju 22.000 evra Fondaciji Ana i Vlade Divac za pomoć u Srbiji

Pomoć koja stiže

(2)

Diseldorf, 14.8.2014. Odluka da se pomogne je doneta brzo. Kada su u maju ove godine Bosnu i Srbiju zadesile katastrofalne poplave, udruženje Die Transportbotschafter e.V. (Ambasadori transportne branše, koje podržava kompanija TimoCom) je kao i prošle godine požurilo da organizuje pružanje pomoći. Upućen je apel donatorima da upute donacije u novcu i materijalu. Bilo je jasno da sve mora da se odvija brzo jer je iskustvo pokazalo da donacije pristižu samo dok se emituju vesti o katastrofi. Udruženje uspelo je za svega nekoliko dana da sakupi pun kamion donacija u vrednim materijalima. Jednako uspešno bilo je i prikupljanje novčanih donacija. Prva je bila evropska berza utovara TimoCom

 

IT preduzeće iz Diseldorfa spontano je doniralo 10.000 evra. Ali to nije bilo dovoljno i kompanija je ponudila da iskoristi svoje kontakte sa firmama iz zemalja bivše Jugoslavije i organizuje distribuciju pomoći na licu mesta. Kasnije se ispostavilo koliko je ovo bilo korisno. U akciji su učestvovali gradsko javno preduzeće iz Erkrata (1.000 evra), firme iz Erkrata ADEK Bauteile GmbH (2.000 evra), Lucom GmbH (500 evra) kao brojni drugi donatori. Na kraju je sakupljena značajna suma od 22.000 evra. Tada je udruženje verovalo da je prevazišlo najteži deo posla, ali ispostavilo se da je to zabluda. Kao u citatu Berta Brehta „Za nama su ostale nedaće planina, a pred nama su nedaće ravnice“, pravi posao je tek predstojao.

 

Jer udruženje je svim donatorima obećalo da će se pobrinuti da sva pomoć bude isporučena na licu mesta. Pokazalo se da je ovo izuzetno teško i za materijalne i za novčane donacije jer je trebalo prevazići prepreke na granici. Za donacije u robi brzo se pronašao partner spreman da pomogne. Neprofitna organizacija bosanske pomoći Bergkamen mogla je da organizuje prevoz robe direktno do malog grada Orašje. Neke palete sa sredstvima za čišćenje otišle su u lokalnu bolnicu, a ostatak robe je raspodeljen u okolnim selima. Sve je moglo da se fotografiše i dokumentuje kako bi udruženje moglo da ispuni svoje obećanje dato donatorima.

 

Još teži je bio zadatak prenosa novca direktno do onih kojima je pomoć bila potrebna. Prvo je morala da se pronađe institucija koja je imala ovlašćenje da primi novac. Ovde su se isplatili dobri kontakti sa firmama velikog donatora kompanije TimoCom. Nakon intenzivne potrage pojavila se u poplavi uništena Prva obrenovačka osnovna škola iz Srbije. Škola je zatim otvorila poseban račun za novčane donacije i od Ministarstva obrazovanja pribavila dozvolu da primi novac za rekonstrukciju. Škola ne sme direktno da preuzima novac, već za to treba da angažuje priznatu organizaciju kao posrednika. Tu je pomoć stigla sa neočekivane strane. Srpski proslavljeni košarkaš svetskog glasa i današnji predsednik nacionalnog Olimpijskog komiteta Vlade Divac ponudio je pomoć svoje fondacije. Tako je udruženje Die Transportbotschafter e.V. napokon dobilo nekog sa kim može da stupi u direktne pregovore. Radi se o tome da 100% doniranog novca mora da bude utrošeno za otklanjanje posledica poplava i da se ništa ne sme izgubiti u troškovima, administrativnim troškovima, itd.

 

Sada udruženje Die Transportbotschafter e.V. napokon može da predstavi dobro rešenje. Donirani novac sada može da se upotrebi za rekonstrukciju šest učionica i obnovu drenaže u čitavoj školskoj zgradi. Danas, više od tri meseca od katastrofalnih poplava, napokon se na licu mesta može pokloniti simbolični ček i preneti novac. Predstavnici Fondacije Ana i Vlade Divac zahvalili su se na donaciji i dobroj saradnji. (Fondacija pomaže u rekonstrukciji dva vrtića, tri škole i 33 porodične kuće. Između ostalog postoje subvencije za još 100 projekata kao i građevinski materijal za rekonstrukciju 34 poslovna objekta u poplavljenim područjima.) Ali posao još uvek nije završen. U predstojećim mesecima neprofitna organizacija iz Diseldorfa će pratiti tok rekonstrukcije i ostati u kontaktu sa školom i fondacijom Vlada Divca. Dogovoreno je da će po završetku radova biti organizovana simbolična predaja ključeva.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha