23.07.2014

Razvoj tržišta prilično neuobičajen

Transportni barometar kompanije TimoCom je veoma promenljiv u 2. kvartalu

(2)

Diseldorf 23.07.2014 – U 2. kvartalu godine TimoCom-ov transportni barometar je iznenadio u svim oblastima. Odnos tereta i tovarnog prostora je varirao od meseca do meseca i u nekim delovima se zadržao dosta ispod vrednosti u istom periodu prošle godine. Za isto onoliko za koliko je pao, udeo tereta je pred kraj kvartala ponovo porastao. I tako je u 2. kvartalu zabeležen odnos tovara i tovarnog prostora od 52:48, na gotovo istom nivou kao 2012. godine (54:46) i 2013. godine (53:47).

Promenljiv, nestabilan i za doba godine prehladan – ono što zvuči kao dnevna vremenska prognoza, u ovom kvartalu važi i za Transportni barometar kompanije TimoCom. Na početku kvartala transportno tržište je zadržalo zamajac iz februara i marta. Udeo tereta je u ovom periodu porastao za gotovo 25 procentnih poena sa odnosa tovara i tovarnog prostora od 30:70 (februar) na 54:46 (april). Ali u veselom mesecu maju, slava je već prošla. Udeo tereta na Transportnom barometru TimoCom-a je pao na 48% i našao se tako za više od deset procentnih poena ispod vrednosti iz maja 2013. godine. „Mi zapravo nismo mogli da predvidimo razvoj na TimoCom-ovom Transportnom barometru u oba prva meseca 2. kvartala“, kaže Marcel Frings, glavni predstavnik TimoCom-a. „Očekivali smo da će doći do značajnog porasta tereta, ali umesto toga, udeo tovara na evropskom transportnom tržištu je opao za šest procentnih poena.“

 

Poplave i praznici su pokvarili rezultat

Kao uzrok ovakvog razvoja TimoCom je prepoznao dve pojave koje su se dogodile u maju. Jedna je to što u ovom mesecu ima toliko državnih praznika kao ni u jednom drugom mesecu. U maju je u nekim evropskim zemljama bilo ukupno 24 neradna dana. Drugi razlog je to što su transportno tržište u južnoj Evropi potpuno zaustavile poplave na Balkanu. Katastrofalne poplave u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini nisu imale samo fatalne posledice po ljude i privredu u zahvaćenim zemljama, već su imale uticaja i na druge zemlje Evrope. „Zbog toga smo morali da revidiramo našu prognozu sa kraja 1. kvartala da će u 2. kvartalu biti mnogo tereta i da će nedostajati kapaciteta tovarnog prostora“, kaže Frings, „i kao da je pojam 'nestabilnost' morao dodatno da se podvuče, u junu se dogodilo još nešto neočekivano na TimoCom-ovom barometru.“

 

U protekle četiri godine udeo tereta na transportnom barometru između maja i juna imao je samo jedan pravac: nadole. U 2013. godini na evropskom tržištu drumskog saobraćaja pao je za celih deset procentnih poena sa odnosa tovara i tovarnog prostora od 60:40 u maju na izbalansiran odnos od 50:50 u junu. U godini pre toga pao je za najmanje pet procentnih poena. I ovde je 2. kvartal 2014. poseban. Suprotno očekivanjima, Transportni barometar TimoCom-a se opet oporavio. U poslednjem mesecu kvartala odnos tovara i tovarnog prostora na evropskom tržištu drumskog transporta iznosio je 54:46.

 

Prva polovina godine puna iznenađenja

Na osnovu iskustava iz prvih šest meseci, prognoze za 3. kvartal su ovog puta nešto opreznije: „Trenutna pretpostavka je da će na kraju predstojećeg kvartala ponovo doći do porasta transportnih tovarnog prostora. Letnji meseci i vreme odmora se već tradicionalno potrude da u 3. kvartalu dođe do uspavljivanja transportnog tržišta. U septembru se poslovanje sa robom ponovo poveća“, kaže Frings.

 

Takođe je pozitivan pogled na čiste vrednosti ponuda na berzi tereta kompanije TimoCom TC Truck&Cargo®. U prva četiri meseca godine njihov nivo je porastao za oko 20% u odnosu na isti period prošle godine. Nominalno se mora prevesti više tereta, a to bi transportnom tržištu u Evropi moglo da pruži dodatni podsticaj.

 

Više informacija o TimoCom-u i Transportnom barometru naći ćete na adresi www.timocom.rs.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha