16.10.2013

Letnja rupa u Evropi napunjena tovarom

Udeo tovara u TimoCom-ovom transportnom barometru raste i dalje u 3. kvartalu

(2)

3. kvartal poslovne godine u transportnom i logističkom sektoru je uglavnom prilično zastrašujuć. U julu, avgustu i septembru nema praznika, ali je zato letnji raspust u toku. Iako uslovi nisu baš sjajni, udeo tovara u TimoCom-ovom transportnom barometru se nalazi na 52%, dakle celih 5 procentnih poena iznad uporedne vrednosti u prethodnoj godini.

Sa odnosom tovara i tovarnog prostora od 52:48 na relaciji sve zemlje/sve zemlje, TimoCom-ov transportni barometar prikazuje u ovom kvartalu drugi put uzastopno pozitivnu vrednost za udeo tovara. Na to je transportna branša morala da čeka godinu i po dana. 2011. se poslednji put desilo da se dva kvartala uzastapno završavaju se većim udeom tovara. TimoCom-ov transportni barometar time potvrđuje, šta različita istraživanja takođe vide kao trend:  Ide dalje na bolje!


Širi se pozitivna atmosfera

Kvartal je već počeo sasvim optimistično. Juli je tako profitirao od vrednosti prethodnog meseca (50:50) i ostao je skoro na istom odnosu tovara i tovarnog prostora od 48:52. "Već u tako ranom trenutku se naznačavalo, da će udeo tovara biti blizu vrednostima iz 2011.", kaže Marsel Frings, Chief Representative TimoCom-a, "Pozitivna atmosfera se nastavila u avgustu i letnja rupa, ako tako nešto uopšte postoji, je ove godine bila samo mala izbočina na dole."


Zapravo su raspust i period godišnjih odmora bili produktivniji nego prošle godine. Tako je "mala izbočina" u avgustu bila samo promena za jedan procentni poen u korist tovarnog prostora. Letnji mesec se završio odnosom tovara i tovarnog prostora od 47:53. Na kraju meseca je već bilo prvih indicija, šta se može očekivati u septembru.


Poslednje školski raspusti su se završavali širom Evrope, i TimoCom je zabeležio velike amplitude u transportnom barometru. Poslovi su opet počeli, ali se ove godine mnogo više prevozilo nego u septembru prošle godine. Tako je TimoCom-ov transportni barometar zabeležio procentualni uspon, koji je bio podjednako jak kao u čudesnim ekonomskim nedeljama 2008. i 2009. Celih 12 procentnih poena je tovar nadoknadio. To je dovelo do krajnjeg rezultata odnosa tovara i tovarnog prostora od 59:41 u septembru.


Sa takvim pozitivnim rezulatom ništa ne stoji na putu završetku godine sa mnogo tovara.  I Frings to tako vidi: "Ako se nastavi trend od poslednjih meseci, onda će potražnja za tovarnim prostorom postati ogromna. Za sada polazimo od stabilnog do povećanog broja tovara u 4. kvartalu."


Transportna i logistička branša u prevozu dobara sme da se nada poklonima i pre bozićnog poslovanja. Dobrim razvojem količine transporta osetno bi trebalo da poraste i količina tovara.


Više informacija o TimoCom-u i transportnom barometru naći ćete na adresi www.timocom.rs.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha