08.05.2012

Jednog aprilskog dana

pre 15 godina osnovan je TimoCom

(2)

Diseldorf 2012-05-08. Jedna špedicija negde u Diseldorfu. Još dugo posle završetka radnog vremena u poslovnim prostorijama gore svetla. Već je kasno. Sledećeg dana predstoje radne obaveze, a ipak nitko od prisutnih ne ide kući. Meseci rada nakon isteka radnog vremena večeras se privode kraju. Kada se uključi PC, pali se zelena lampica na ekranu – svi sistemi rade besprekorno. Na ovaj dan 1997. godine po prvi put su raspoređeni kamionski tovari preko berze tereta TC Truck&Cargo® kompanije TimoCom.

15 godina i više od jedine četvrtine milijarde ponuda tovara i tovarnih prostora kasnije, Jens Thiermann, jedan od osnivača TimoCom-a, uključuje ujutru u svojoj kancelariji računar. Pali se pet zelenih lampica. „Ovo smo preuzeli iz početnih dana i moram da kažem da ja više puta u toku dana proveravam da li se sve nalazi u zelenoj zoni. Ne mogu ništa protiv toga, iako su naši sistemi veoma stabilni“, kaže Thiermann uz osmeh. Ipak, počeci TimoCom-a bili su pomalo turbulentni.

U aprilu 1997. godine, dakle mesec dana pre puštanja u rad berze transporta i tereta, Jens Thiermann i Jürgen Moorbrink, rukovodioci u zajedničkoj špediciji, razgovarali su o tome da njihov život treba da se menja. Dan je bio stresan, onakav kakav je doživela većina špeditera. Pored raspoređivanja vozača i pregovora o cenama sa klijentima, tog dana imali su i razgovore sa predstavnicima dve berze tovara. Ona koju su do tada koristili nije bila dovoljno efikasna – tamo su pronalazili samo deset relevantnih ponuda nedeljno! Posle razgovora sa ponuđačima berze tereta bilo je jasno: Niti jedna ne može da zadovolji potrebe tima Thiermann/Moonbrink. „Zašto nam treba pomoć berzi tereta koje ne nude ništa od onoga što nama treba? Nama inače ne treba pomoć“, pitao se Thiermann. Uveče je pozvao Gunthera Matzaitisa, IT kosultanta špedicije i predstavio mu svoju ideju: Razvoj sopstvene berze tovara i tovarnog prostora.

Počinje se sa radom
Nedelje koje su usledile bile su pre svega: pune odricanja. Tokom dana posao je tekao uobičajeno. Posle završetka radnog vremena i vikendom Gunther Matzaitis i Oliver Schubert koji su postali prijatelji programirali su aplikaciju, dok je Thiermann utirao put za poslovanje. Ali i posle pokretanja TC Truck&Cargo® vremena je uvek nedostajalo. „Naše porodice nas u prvoj fazi gotovo nisu ni viđale“, priznaje Thiermann, „ali uvek su imale razumevanja za nas. Podigli smo TC Truck&Cargo® na noge i sada smo, naravno, morali da naučimo dete da hoda.“ A to je išlo brže nego što su očekivali. Izgledalo je da je transportna branša čekala na baš ovakvu novu vrstu berze tereta. Ciljevi koje su postavili partneri u TimoCom-u ostvareni su ranije nego što je planirano, a to je pojačalo motivaciju. Tako su se već nakon kratkog vremena pravili planovi za nove TimoCom proizvode.

Stalan napredak
Jens Thiermann i Gunther Matzaitis nastavili su sa razvijanjem TimoCom-a. Sa alatkom za kalkulacije TC eMap® i transportnim imenikom TC Profile® došli su 2004. odnosno 2007. dodatni moduli na tržište, koje je TimoCom integrisao u postojeću berzu tovara i tovarnog prostora. Za desetogodišnji jubilej TimoCom je mogao da prijavi: 67.000 korisnika je svakodnevno objavljivalo u čitavoj Evropi do 172.000 ponuda tovara i tovarnog prostora na TC Truck&Cargo®. Produzeće je od malog projekta sa četvoro zaposlenih preraslo u preduzeće srednje veličine sa 160 zaposlenih.
U to vreme je TimoCom već mogao da vidi prve znake velike finansijske i ekonomske krize pomoću svog transportnog barometra. Pre nego što se kriza osetila, Thiermann, Matzaitis i ostali razmišljali su o tome kako pruže podršku svojim klijentima u predstojećim teškim vremenima. Rešenje se pojavilo na tržištu 2009. godine, u sred ekonomske krize: TC eBid® – onlajn platforma za tendere u oblasti transporta na nivou čitave Evrope. Program je idealan jer klijentima nudi sigurnost u planiranju i u turbulentnim vremenima. Sa TC eBid® možete da obezbedite dugoročne naloge za transport. Nije ni čudo što je ovaj proizvod postao uspešan.

Jednog aprilskog dana
I berza tereta TC Truck&Cargo® se stalno razvija i sada ima gotovo 300 zaposlenih u TimoCom-u. Jedan dan u aprilu 2011. godine posebno pamte: Na dan 19. aprila na TC Truck&Cargo® zabeležene su neverovatne 421.383 ponude tovara i tovarnog prostoraponude – više nego ikada pre. „Kada sam čuo ovaj broj,malo mi je pozlilo, moram priznati“, kaže Jens Thiermann prisećajući se, „Čovek mora da zamisli koliku odgovornost nosi TimoCom. Toliko ponuda u samo jednom danu na našoj berzi transporta! Upravo ta velika odgovornost je razlog zbog kog se ovde sve dva i tri puta proverava, zbog čega se stalno ulaže u novu tehniku i zašto se naši prozvodi stalno unapređuju. Ne možemo sebi da dozvolimo da svojim klijentima ne stavimo na raspolaganje kvalitetan, vredan proizvod. To je naš podsticaj.“

I tako će Jens Thiermann i u budućnosti više puta dnevno proveravati zelene lampice na svom ekranu. Kao i pre 15 godina.

Više informacija o kompaniji TimoCom naći ćete na adresi www.timocom.com.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha