18.07.2017

Izuzetno visok udeo tovara u drugom kvartalu

Transportni barometar: TimoCom beleži najviši udeo tovara ikada

(2)

Erkrath, 18.07.2017. – TimoCom-ov transportni barometar za protekli kvartal pokazuje odnos tovara i tovarnog prostora od 70:30. Izuzetno visok udeo tovara se konsekventno provlačio kroz sva tri prolećna meseca - ali šta su bili uzroci za veliki broj tovara na evropskom transportnom tržištu?

Nakon aktivnog već i samog početka godine TimoCom, ponuđač najveće transportne platforme u Evropi, je u drugom kvartalu 2017. godine zabeležio najviši udeo tovara u istoriji transportnog barometra. Prema podacima Saveznog statističkog zavoda sama Nemačka je u maju izvezla 14,1 procenata više u poređenju sa istim periodom prošle godine.  Ovo burno privredno kretanje je u velikoj meri bilo odgovorno za veliki udeo tovara i prouzrokovalo je neuobičajeno veliku potrebu za kapacitetima širom Evrope.

 

Transport i logistika u privrednom maksimumu

U aprilu je transportni barometar porastao sa gotovo teoretskog maksimuma na 68 procenata udela tovara. Povećana potrošnja za uskršnje praznike kao i uskršnji raspust oduvek su prouzrokovali rast tražnje. Ali i sveukupno zbog privrednih rezultata izuzetno mnogo naručilaca iz Evrope je tražilo odgovarajući tovarni prostor.

 

Nagomilale su se praznične nedelje i time i tovar koji je potrebno transportovati.  Tako je u maju odnos tovara i tovarnog prostora iznosio je 70:30. Ali odlučujući faktor je bio izuzetan izvozni rezultat u Nemačkoj. „Ono što se špediterima i prevoznicima najpre čini pozitivnim, za dugoročni privredni razvoj bi se pre moglo smatrati negativnim. Ukoliko se ovaj trend pojača i preduzeća više ne budu u stanju da svojim kupcima isporuče dovoljno robe, rast se veoma brzo može usporiti“, upozorava Gunnar Gburek, potparol kompanije TimoCom.

 

Jun je sa 71 procentom udela tovara bio mesec sa najvišim udelom tovara od kada transportni barometar prikuplja podatke. Prema konjunkturnom barometru Nemačkog instituta za privredu indeks je sa 104 poena bio znatno iznad granice od 100 poena. Konjunkturni barometar signalizira snažan rast nemačke privrede.

 

Veoma dobre prognoze za 3. kvartal

U Nemačkoj se svi nadaju da će privreda i dalje proizvoditi i trgovati na visokom nivou. Ali za to na raspolaganju mora postojati dovoljna saobraćajna infrastruktura. Savezni ministar za saobraćaj je to prepoznao i inicirao razvoj infrastrukture. „To je pravi put, ali mnoga gradilišta na početku prouzrokuju vremenski duža putovanja i time manje vremena za angažovanje. Osim toga novi pravilnik o nedeljnom odmoru je pre kontraproduktivan: Ako vozači dugi odmor više ne mogu provesti u kamionu, posebno inostrani vozači pokušavaju da preko vikenda dođu kući i početkom nedelje stoje na raspolaganju sa velikom zakašnjenjem“, kaže Gburek.

 

U TimoCom-u se dakle polazi od toga da nema izgleda da se postigne uravnotežen odnos i da će udeo tovara i u sledećem kvartalu znatno prelaziti udeo slobodnih tovarnih kapaciteta.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha