18.01.2013

Ispod crte 9 meseci viška tovarnog prostora

TimoCom Transportni barometar se i u 4. kvartalu nalazi daleko ispod prošlogodišnjeg nivoa

(1)

Dizeldorf, 2013-01-18. U 4. kvartalu se TimoCom Transportni barometar prikazao veoma neujednačen i na taj način oslikao celu godinu. Udeo tovara na evropskom transportnom tržištu je i dalje ispodprosečan. Ipak se 2012. završava mirno sa nadom u bolju narednu godinu.

Nakon što se Septembar završio sa odnosom tovarnog i skladišnog prostora 53:47, postojala je nada, da će i završni kvartal početi sa viškom tovara. Prethodnih godina su rezultati u Septembru i Oktobru bili gotovo identični. Tako se 3. kvartal 2010. završio odnosom 68:32, a 4. počeo odnosom 69:31. Godinu dana nakon toga TimoCom Transportni barometar je za oba meseca pokazao identični odnos od 60:40.  Ali u ovoj godini se rezultat za Septembar nije mogao održati. Od 53 procenata tovarnog udela u Oktobru je ostalo samo 48 procenata.

U transportnom mesecu Novembru su te brojke očekivano dodatno pale. Sada je taj odnos bio 38:62 od tovarnih ponuda prema slobodnom tovarnom prostoru. "Prva dva meseca ovog kvartala su daleko ispod prošlogodišnjeg nivoa. 2011. je udeo tovara bio do 12 procenata viši, 2010. čak 25 posto iznad uporednog rezultata za ovu godinu! Transportni uslužni delatnici, koji su u Oktobru i Novembru ove godine na primer imali zahvaljujući dugoročnim zadacimada još nešto za prevesti, mogli su da budu vrlo srećni", opisuje Marsel Frings, glavni predstavnik TimoCom-a, stanje na evropskom transportnom tržištu na početku 4. kvartala.

2012. je bila godina puna uspona i padova

Završni kvartal prikazuje stanje cele godine. U tom rasponu je na svaku pozitivnu vest sledeći mesec sledila negativna, ali i posle svakog slabijeg meseca odmah je sledio bolji. 2012. je u pravom smislu bila godina uspona i padova. Tako i u 4. kvartalu: "Nakon što je TimoCom Transportni barometar za Novembar prikazao odnos 38:62, u Decembru se to podiglo za 10 procenata", objašnjava Marsel Frings, "Očigledan je uticaj božićnog trgovanja na transportnu branšu. Kratke nedelje oko praznika su bili pravi logistički izazov, jer je moralo mnogo toga da bude pokrenuto u kratkom vremenskom periodu."  I isplatilo se: Sa odnosom od 48:52 se odnos tovara prema tovarnom prostoru u Decembru prvi put nalazio iznad uporednog rezultat iz prethodne godine (44:56 u 2011.). Ovaj zamah treba poneti i u 2013 i to nam je velika nada za transportnu i logističku branšu    .

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha