27.10.2017

Budućnost pripada autonomnom transportu

Gunnar Gburek iz kompanije TimoCom objašnjava kako će autonomna vožnja uticati na transport

(1)

Samohodni kamioni su tek početak. Budućnost pripada autonomnom transportu, kaže Gunnar Gburek. Portparol kompanije najveće transportne platforme u Evropi daje mali uvid u digitalnu budućnost logistike.

Inovativne tehnologije ne uspevaju zbog analogne administracije

 Autonomni konvoji ulaze u fazu testiranja. Platooning je naziv za transporti lanac koji povezuje tajna veza. Na taj način bi kretanje tovara trebalo da postane efikasnije. I ekološki prihvatljivije. Međutim, šta će doneti izuzetan manevar spajanja ako na tovarnim površinama serijski povezanih kamiona zjapi praznina? Ako se propratna dokumentacija za tovar još uvek šalje putem faksa? A upravljanje nalozima se obavlja ručno?

Gunnar Gburek, portparol kompanije TimoCom, smatra da su kamioni-roboti i konvoji samo delovi transportnog lanca do čijeg zastoja pre može doći za kancelarijskim stolom nego na drumu. „Svako ko želi da bude zadovoljan očekivanjima od autonomnih kamiona mora da se pobrine da se i administrativni procesi koji se odnose na transportne naloge odvijaju autonomno“, kaže Gburek. „U suprotnom, inovativne tehnologije će ostati zaglavljene u analognom kamenom dobu.“

Od prijema naloga do izdavanja računa: Gburek je ubeđen da će procesi koji u potpunosti sami sobom upravljaju dovesti autonomne kamione na brzu traku. Istovremeno će rad dispečera i administrativnih radnika preći na viši nivo. „IT rasterećuje zaposlene od aktivnosti koje se stalno ponavljaju i pruža im podršku da iz svog posla izvuku ono najbolje.“

 

Troškovi obrade naloga se mogu smanjiti za trećinu

TimoCom je u proteklim mesecima napravio važan iskorak u svetu autonomnog transporta. Sa novom aplikacijom TC Transport Order, korisnici od skora ovde mogu potpuno digitalno da obavljaju svoje poslovanje. Svako ko odluči da ovaj sistem radi za njega, može da smanji troškove upravljanja i administracije za najmanje jednu trećinu, kaže Gburek.

A kako izgleda budućnost? Autonomna vožnja, next level, će sa gledišta portparola kompanije TimoCom postati integralni modul pružanja usluga preko interneta stvari (IoT - Internet of things). U ovom svetu mašine prepoznaju količine proizvoda nakon kojih moraju da izdaju transportni nalog. Palete za komadnu robu će postati inteligentni nosači tovara koji će svoju ukupnu težinu prijavljivati transportnoj platformi. Vozila će na HUB-u automatski pristajati na rolo vrata sa raspoloživim kapacitetima za pretovar.

Mnoge tehnološke inovacije koje proizilaze iz digitalizacije su već danas postale realnost ili se nalaze u probnoj fazi. Ukoliko žele da logistiku i drumski saobraćaj optimizuju na održiv način, u mnogim preduzećima će morati da se promeni mišljenje: „Umrežavanje živi od deljenja podataka. Sa tim se muče čak i firme koje su nesumnjivo prepoznale prednosti digitalizacije“, primećuje Gburek.

 

„Slobodni kapaciteti za utovar i dalje ostaju slobodni kapaciteti za utovar“
Kao nezavisna, neutralna transportna platforma, TimoCom želi svojim korisnicima – a u to sve više spadaju i industrijska i trgovačka preduzeća – da se odvaže na korak u digitalnu transportnu eru. Registrovani korisnici su već danas autonomno na putu – nezavisno od sistemskih okruženja, zahvaljujući interfejsima preko platforme se može vršiti razmena podataka. Čak su moguća i "četovanja" u vezi ponuda. Veličina preduzeća takođe nema značaj kada je u pitanju učešće u šansama koje pruža transportno tržište.

U kom pravcu se razvija transportna branša? Cilj autonomnog transporta je smanjivanje broja kilometara vožnje bez tovara i povećanje efikasnosti transporta u svetu. Gburek garantuje da se pri tom neće sve promeniti iz osnove: „Slobodni kapaciteti za utovar i dalje ostaju slobodni kapaciteti za utovar“. Portparol kompanije je takođe ubeđen da će vozači kamiona uvek postojati i pravi poređenje sa avio prevozom. „Većina zadataka koje je pre 50 godina morao da ispuni pilot danas se odvijaju potpuno automatski. Uprkos tome, njega se nikada ne bi odrekli.“

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha