05.07.2012

Bosonogi ili u lakovanim cipelama?

TimoCom-transportni barometar u drugom kvartalu nalazi se iznad dobra i zla

(1)

Diseldorf, 2012-07-05. „Same procedure as every year“, zaista na niskom nivou – tako se može opisati odnos tereta i transporta u drugom kvartalu 2012 godine. Nakon stidljivog početka godine, TimoCom-ov transportni barometar pokazuje malo dinamike i na kraju kvartala beleži odnos tovara i transporta od 56:44. Sa ovakvim pokazateljom nije ni čudo što je tržište transporta u protekle dve godine bilo daleko od rekordnih vrednosti.

Na početku drugog kvartala povećava se udeo tereta u TimoCom-ovom barometru, pre nego što ponovo opadne tokom leta. Tako izgleda kriva u normalnim okolnostima. Ove godine su pokazatelji svakako nešto drugačiji: Transportno tržište je još uvek pod uticajem lošeg početka godine i zato još nije u punom jeku.

Tako je udeo tereta na TimoCom-ovom transportnom barometru u aprilu iznosio 57% za celu teritoriju Evrope, što je 15 procenata manje od istog perioda prošle godine (72% 2011. godine). U maju je udeo tereta doživeo očekivani lagani pad. TimoCom-ov transportni barometar je u proseku pokazao odnos tereta i transporta od 55:45 na svim evropskim relacijama. „Mi smo se gotovo razmazili u protekle dve godine“, kaže Marcel Frings, glavni predstavnik TimoCom-a, „i zato u ovom kvartalu loše prihvatamo niži udeo tereta za 12, odnosno 11 procenata. Aktuelni rezultati na transportnom barometru mogu se tumačiti i kao korak u pravcu normalizacije.“
I zaista, odnos tereta i slobodnih transportnih kapaciteta je u poslednjem mesecu drugog kvartala iznosio 55:45. Kao i prethodnih godina, u maju nije došlo do daljeg pada udela tereta na transportnom tržištu. To bi moglo da ukazuje na konsolidovanje tržišta, iako u Evropi i dalje vlada strah od produbljivanja krize. To zna i Marcel Frings: „Mora se iskreno reći da trenutno samo Nemačka ostaje na pravom kursu. Ekonomija u Evropi još uvek je u slabljenju, ali Nemačka to za sada još ne oseća. To se lako može pročitati i na TimoCom-ovom transportnom barometru.“

Nemačka ostaje izuzetak
Kada je u pitanju nemački izvoz, odnos tereta i transporta u drugom kvartalu iznosi 62:38. Međutim, kod ukupnih evropskih relacija iz „svih zemalja“ u „sve zemlje“, TimoCom-ov transportni barometar pokazuje odnos od samo 56:44.
Sada je goruće pitanje za predstojeći kvartal kako će se razvijati ekonomija i politka u pojedinim evropskim zemljama i kako će se ove odluke odraziti na branšu transporta i logistike.

Više informacija o TimoCom-u i transportnom barometru naći ćete na adresi www.timocom.com
    

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha