Logističko znanje 27.12.2021
4

Digitalizacija u logistici

Zaštita i suverenitet podataka u kompaniji TIMOCOM

Bezbednost podataka je u fokusu FreighTech kompanije TIMOCOM

Podaci su alfa i omega u našem digitalnom svetu. Udobnost, ali pre svega bezbroj dodatih vrednosti koje njima dobijamo, od neizmernog su značaja.  2020. godina bila je veliki katalizator širenja informacija zasnovanih na podacima. Podaci su postali neophodni i u logistici, obezbeđujući, između ostalog, poštovanje obećanja usluge, ostvarivanje poslovnih odnosa, kao i nesmetano funkcionisanje lanaca snabdevanja. Pitanje bezbednosti podataka ovde igra centralnu ulogu – svakako ne za sva preduzeća, ali utoliko više za one kompanije koje brinu o ovom važnom aspektu, među kojima je i TIMOCOM.

 

Za većinu preduzeća iz sektora industrije i  trgovine, kvalitet, usluga i poštovanje rokova su od suštinskog značaja. Oni su bitan deo iskustva potrošača, što opravdava visok prioritet koji im se daje. Podaci ovde predstavljaju osnovu za obećanje usluge i osiguranje kvaliteta. Mnogo podataka se sa raznih strana sliva i u Tržište kompanije TIMOCOM,   koja je zbog toga razvila sopstvenu bezbednosnu mrežu, kako bi svim klijentima pružila najveću moguću zaštitu. Ovo FreightTech preduzeće pod tim podrazumeva bezbednost podataka iz perspektive informacione tehnologije, kao i zaštitu ličnih podataka u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). TIMOCOM je u ovom pravcu sproveo tehničke i organizacione mere (tzv. „TOM“), jer su bezbednost i suverenost podataka za ovog nemačkog pružaoca IT usluga neophodna osnova za uspostavljanje dugoročnog i uspešnog poslovnog odnosa.

Želelite da budete automatski obavešteni o servisima kompanije TIMOCOM, među kojima je bezbednosna mreža, kao i o novinama u Tržištu i aktuelnim temama?

Prijavite se za TIMOCOM bilten

Bezbednost podataka „Hosted in Germany“

„Mi izuzetno pažljivo postupamo sa vašim podacima“, kaže Marko Hak, direktor IT infrastrukture i servisa u kompaniji TIMOCOM. „Zbog toga TIMOCOM nosi pečat kvaliteta „Hosted in Germany“. Podaci o našim korisnicima se čuvaju u Nemačkoj i tako podležu nemačkim zakonima – pre svega nemačkim zakonima o zaštiti podataka, koji važe za neke od najstrožih u Evropi.“

Ovi zakoni se zasnivaju na strogim propisima evropske  Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Klijenti kompanije TIMOCOM u svakom trenutku zadržavaju individualnu odgovornost i suverenost po pitanju konkretnih informacija i poslovnih odnosa.

State-of-the-Art infrastruktura za veću bezbednost

Bezbednosna mreža kompanije TIMOCOM se neprestano ažurira, modernizuje i unapređuje. Radi bezbednosti klijenata i njihovih poslovnih odnosa, kompanija konsekventno investira u najmoderniji softver i hardver. Ona trenutno upravlja sa dva odvojena i nezavisna data centra koji poseduju sveobuhvatni ISO/IEC 27002 sertifikat, sa moćnim zaštitnim zidovima (Firewalls), višestrukim sistemima za zaštitu od virusa i bezbedno šifrovanim SSL vezama, jer bezbednost i zaštita sistema imaju veoma visok prioritet. To važi i u slučaju problema: zahvaljujući redundantnim rezervnim sistemima (Backup), serveri su dostupni do 99,85 odsto, tako da Tržište nastavlja rad sa uobičajenim kvalitetom, čak i u slučaju nepredviđenih smetnji. Da bi sve to obezbedio, TIMOCOM ulaže mnogo energije u bezbednosne provere, koje obavlja njihov sopstveni tim za infrastrukturu i bezbednost, kao i spoljni pružaoci usluga.

Bezbedan pristup Tržištu

Kao korisnici Tržišta, svi klijenti kompanije TIMOCOM dobijaju lični bezbednosni pristup, uključujući individualni sigurnosni ključ. Na ovaj način provajder osigurava da samo ovlašćene osobe dobiju pristup Tržištu, bez obzira na to da li je reč o desktop rešenju, aplikaciji ili interfejsu.

Dodata vrednost bez gubitka kontrole – Korisnički podaci u kompaniji TIMOCOM

TIMOCOM je neutralni digitalni provajder, koji omogućava komunikaciju između svojih klijenata i njihovih trenutnih i budućih poslovnih partnera. Ukoliko, na primer, objavite ponudu za prevoz tereta u aplikaciji Tereti, ona će biti podeljena sa svim drugim učesnicima u sistemu. Alternativno, imate mogućnost da individualno definišete krug primalaca. Upravo ovo je dodatna zaštita u slučaju narudžbi problematičnih u pogledu konkurencije. Međutim, ukoliko klijenti pošalju nalog za transport, on će biti vidljiv isključivo za tog klijenta, TIMOCOM i primaoca. Kompanija štiti svoje klijente pre svega od stranog, neovlašćenog pristupa – bez obzira na to da li su oni svoje podatke preneli putem aplikacije, interfejsa ili mobilnog uređaja. 

Partner na koga se možete osloniti

Upravo kod industrijskih i trgovinskih preduzeća često postoji velika zabrinutost zbog moguće neovlašćene upotrebe podataka klijenata ili sopstvenih poslovnih podataka. Istovremeno, postoji i velika želja mnogobrojnih kompanija za modernizacijom i optimizacijom njihovih sistema, u skladu sa konceptom obećanja usluge. Za to su vam potrebni partneri, koji kao produžena ruka ispunjavaju vaše zahteve za kvalitetom i istovremeno nude dodatu vrednost, jer samo onaj ko, na primer, navede podatke o lokaciji, može da izračuna očekivano vreme dolaska (ETA), da reaguje na neočekivane događaje i ispuni rokove isporuke. Mnogo efikasnija obrada naloga moguća je i u slučaju kratkoročnog preopterećenja, ukoliko se podaci mogu  brzo i lako preneti potencijalnim partnerima. Ipak, koliko zaista vrede brzina i kvalitet bez odgovarajuće zaštite podataka?

U našem digitalnom svetu podaci su više nego ikad pokretač i garancija preduzetničkog uspeha. Zbog brojnih međunarodnih provajdera, upravo je industrijskim i trgovinskim preduzećima važno da u svakom trenutku obezbede zaštitu i suverenitet podataka. Sa Tržištem bićete sigurni i danas i u budućnosti.

Želite da budete automatski obavešteni o servisima kompanije TIMOCOM, među kojima je i bezbednosna mreža, kao i o novinama u Tržištu i aktuelnim temama?

Prijavite se za TIMOCOM bilten

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

do vrha