Logističko znanje 03.05.2022
4

Global Gateway – Međunarodna saradnja i bezbednost lanaca snabdevanja

Evropska inicijativa za održivost

Preduzetnik se nalazi u nekom sivom, praznom i naizgled beskrajnom prostoru i prilazi širokom otvoru u sivom zidu. Iza se vidi b

Evropska unija je 1. decembra 2021. godine pokrenula inicijativu „Global Gateway“. Cilj je da se uhvati u koštac sa globalnim izazovima: od klimatskih promena preko boljeg zdravstvenog sistema do obezbeđivanja globalnih lanaca snabdevanja.

Između 2021. i 2027. godine u digitalizaciju, energiju i saobraćaj, kao i u zdravstvene, obrazovne i istraživačke sisteme u zemljama u razvoju, trebalo bi da bude uloženo oko 300 milijardi evra. Između ostalog, u planu su i nove internet i podvodne kablovske veze  za prenos podataka, primena zelenog vodonika, kao i sukcesivno širenje železničke i putne mreže. Okvir za to čine klimatski ciljevi i ciljevi održivosti Ujedinjenih nacija. U našoj seriji blogova „TIMOCOM – održiva logistika“ pružamo vam sažete informacije o inicijativi Global Gateway. 

 

Global Gateway – Ciljevi

„[…] Strategija Global Gateway pokazuje kako Evropa može da se poveže sa svetom na način otporniji na krize.“ - Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

 

Moto predsednice Komisije je putokaz za budućnost celoj našoj planeti. U okviru Global Gateway inicijative biće realizovani održivi projekti, koji će osigurati dugoročnu korist za sve partnerske zemlje i njihovo stanovništvo. Inicijativa će pomoći u otklanjanju praznina u globalnim investicijama u zaštitu životne sredine i doprineti kako Agendi 2030 Ujedinjenih nacija tako i Pariskom klimatskom sporazumu  .

 

Global Gateway – Osnovni princip

Global Gateway treba da bude u skladu ne samo sa interesima, već pre svega sa vrednostima Evropske unije u pogledu vladavine zakona i ljudskih prava. Održive investicije treba da kreiraju globalnu mrežu koja stvara simbiozu dobara, ljudi i usluga uz poštovanje međunarodnih normi i standarda. Ovde je od suštinskog značaja odgovornost prema partnerskim zemljama koje treba tretirati kao jednake. Najveća moguća transparentnost trebalo bi dadodatno osigura bezbednost i pouzdanost.

Global Gateway – Međunarodna saradnja i bezbednost lanaca snabdevanja

Global Gateway – Teme u fokusu

Inicijativa se koncentriše na podsticanje povezanosti u sledećih pet osnovnih oblasti:

  1. Digitalizacija:

Partnerskim zemljama  treba pomoći u tome da postanu deo digitalnih ekosistema, npr. putem boljih internet veza.

  1. Klima i energija:

Global Gateway želi da partnerskim zemljama sa nižim prihodima pomogne u upravljanju ekološkom tranzicijom i ispunjavanju obaveza iz Pariskog sporazuma o klimi.

  1. Saobraćaj:

Ovde inicijativa želi da podrži globalne infrastrukturne investicije koje stvaraju održive, bezbedne, inteligentne mreže za sve prevoznike, koje su istovremeno i otporne na krize.

  1. Zdravlje:

Pod ovom stavkom su u fokusu pouzdani lanci snabdevanja, kao i širenje lokalne proizvodnje. Prema mišljenju komisije najpre bi trebalo proširiti farmaceutske lance snabdevanja.

  1. Obrazovanje i istraživanje:

Zemljama partnerima bi trebalo pružiti najveću moguću podršku u preoblikovanju njihovih obrazovnih sistema i istovremeno podsticati saradnju između država u oblasti istraživanja i inovacija.

Iscrpne informacije o inicijativi možete pronaći na veb-sajtu Evropske komisije. Detalji o najnovijim dešavanjima prikazani su na veb-stranici  Savezne vlade Nemačke.

 

Global Gateway - Reakcija nemačke industrije

Iz perspektive nemačkih preduzeća ova inicijativa dolazi u pravi čas: „Za visoko internacionalizovanu nemačku ekonomiju, biće ključno prevazilaženje korona krize bez dodatnog protekcionizma, ako je moguće. Stoga hrabra posvećenost očuvanju međunarodnih lanaca vrednosti na osnovu zajedničkih pravila ima apsolutni prioritet u ovom trenutku ", kaže predsednik Udruženja Nemačkih trgovinskih komora DIHK Peter Adrian. Odlučujući faktor je da Savezna vlada postane pokretačka snaga trgovinskoj politici EU, budući da svako četvrto radno mesto u zemlji zavisi od izvoza, a u industriji čak svako drugo. Shodno tome važna je i pozicija Nemačke u ovoj transnacionalnoj saradnji.

 

Global Gateway – Uticaj na logistiku

Preduzeća i privredna društva zavise od besprekornog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja. Havarija kontejnerskog broda Ever Given u Sueckom kanalu je upečatljivo demonstrirala kako jedno usko grlo može da dovede do zastoja cele svetske ekonomije.

Pandemija korona virusa je podstakla mnogobrojna evropska preduzeća na smanjenje zavisnosti od dobavljača sa Dalekog istoka. Srednjoročno će doći do pomeranja u lancima snabdevanja, od čega industrija drumskog prevoza robe naročito može imati korist. Naime, širenje infrastrukture u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi, kao i u Africi, čini dostupnim nova prodajna tržišta, te se prevoznicima tereta mogu „otvoriti“ regioni koji su dosada bili neprivlačni.

Kako bi bile u stanju da dinamično reaguju na tržišne uslove koji se brzo menjaju, transportne i logističke kompanije, kao i industrijske i trgovinske firme, često se oslanjaju na digitalna rešenja.  Kakve mogućnosti na primer nudi sistem pametne logistike kompanije TIMOCOM, specijalizovane za pružanje logističkih IT usluga, možete da vidite ovde.

 

Ovo bi takođe moglo da vas interesuje:

Održivost: 5 važnih pojmova za logističare i najveće prekretnice

Zakon o lancu snabdevanja i ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija

Zaštita životne sredine u transportu robe: Šta transportna preduzeća mogu da urade

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha