TIMOCOM 05.11.2021
3

Nestašica čelika i uska grla u isporuci dovode do kašnjenja

Nedostatak resursa utiče na stvaranje novih skladišnih kapaciteta

Nedostatak resursa i skladišni kapaciteti

Nestašica čelika i komponenti dovodi do uskih grla i kašnjenja u isporuci. Skoro svaka druga kompanija u Nemačkoj mora da se suoči sa tim. Nestašica sirovina dovodi takođe i do zastoja u proizvodnji opreme za skladišta. Na koji način preduzeća mogu da se nose sa svojim logističkim izazovima i pronađu rešenja? Da li su slobodnostojeći logistički i skladišni objekti samo kratkoročno prelazno rešenje ili dugoročna alternativa?

Testirajte sada Berzu skladišta u sistemu pametne logistike

Uska grla u isporuci: Nestašica računarskih čipova i čelika za tehničku opremu

Efekti mera za suzbijanje epidemije korona virusa izazivali su uska grla u isporuci već 2020. godine. U mnogim domaćinstvima bilo je gomilanja i lagerovanja proizvoda za svakodnevnu upotrebu. Za prerađivačku industriju je skladištenje sirovina neophodnih za proizvodnju moguće samo u ograničenoj meri, a nikako dugoročno. Razlog tome je - nedostatak resursa. Na ovaj segment nisu uticali samo otežani uslovi u globalnoj logistici zbog pandemije, koja je privremeno bila skoro zaustavljenja. To nije sve. Blokada Sueckog kanala, kao i ponovno izbijanje epidemije korona virusa u lučkom gradu Jantijanu, prouzrokovali su dodatne zastoje u isporukama i kašnjenja. 

Nestašica čelika i računarskih čipova bila je više nego očigledna već početkom 2021. godine. Neki od proizvodnih pogona su radili smanjenim kapacitetom. Osim toga, nedostatak tovarnog prostora i manjak vozača doveli su do dodatnih uskih grla u transportu.  Nemačko Udruženje industrije oblikovanja lima je već tada tražilo  prilagođavanje potražnje i proizvodnje, kako bi se izbegli prekidi proizvodnje. Materijal koji nedostaje je od fundamentalnog značaja za automobilsku, mašinsku i elektroindustriju,  a njihov oporavak je bio brži od očekivanog. U Nemačkoj, međutim, ekonomija do kraja 2020. nije sasvim dostigla nivo prethodne godine. Sada često dolazi do nestašice sirovina u proizvodnji, što usporava dalji rast.

Ponovo povećati zalihe – ali kako?

Za pouzdano snabdevanje kupaca neophodno je ponovo napuniti zalihe. Kao interfejs između nabavke, proizvodnje i distribucije, skladišna tehnologija je važna komponenta logistike preduzeća,  koja omogućuje neometan rad. U to se ubrajaju oprema za brojanje, merenje i vaganje, sistemi za elektronsku obradu podataka i sistemi za identifikaciju.   Nestašica sirovina, međutim, i ovde kvari planove.

Postavljanje prioriteta i razumno korišćenje postojećih kapaciteta

Šta trenutno mogu da urade industrijska i trgovinska preduzeća da bi izašla na kraj sa različitim izazovima? Trgovci čelikom, na primer, trenutno imaju smanjenu potrebu za skladištenjem, budući da se nova roba rasproda čim stigne. Neke logističke površine i hale su prazne. Kompanije sa privremeno praznim skladištima mogu da svoje raspoložive kapacitete učine dostupnim preko Berze skladišta. Prednost rada sa iskusnim logističkim partnerima jeste da oni često obezbeđuju potrebnu infrastrukturu na licu mesta -  kako u slučaju skladištenja u blokovima i redovima tako i kod skladištenja na
policama.  Na taj način mogu da se izbegnu velike investicije.Preduzeća koja se oslanjaju na dodatne skladišne kapacitete ili imaju spontanu potrebu za njima, ovde mogu da pronađu privremeno rešenje.

Umesto da čekaju sirovine za gradnju i proširenje sopstvenih kapaciteta, dobijaju mogućnost da veoma jednostavno iznajme skladišne površine i hale. Na Berzi skladišta u Sistemu pametne logistike (Smart Logistics System) kompanije TIMOCOM  moguće ih je veoma brzo pronaći i iznajmiti na kraći ili srednji rok.  

Testirajte sada Berzu skladišta u sistemu pametne logistike

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha