Novosti 22.03.2024
4

Promena planova bez muke: Agilni logistički procesi kompanije Krämer Bau GmbH

"Ponekad pomislim: Kako li smo to ranije radili?"

Promena planova bez muke: Agilni logistički procesi kod Krämer Bau GmbH

„Promena plana!“ Ove reči itekako izazivaju, posebno u logistici, gde se sve kockice moraju besprekorno slagati, graške znoja na čelu odgovornih – posebno kad je vreme ograničeno. Promenljivost u logistici poznaje i industrijski ekonomista Bernd Rehles, koji je kao tehnički nabavljač odgovoran za logističke procese u kompaniji Krämer Bau GmbH. „Stalno se pojavljuju novi izazovi“, kaže o logistici koja je tokom 32 godine njegovog zaposlenja u preduzeću postala njegov glavni zadatak.

Prijavite se sada za naše vesti iz logistike, kako biste redovno, direktno u inbox, dobijali interesantne članke iz sveta drumskog transporta robe!

O Krämer Bau GmbH

Firma Krämer Bau GmbH nudi čitav spektar poslova u oblastima niskogradnja i rušenja. Pored osnovnih kompetencija u izvođenju zemljanih radova, polaganju kablova, izgradnji kanala, izgradnji puteva i industrijskih objekata, Krämer Bau se specijalizovao za sistematsko demontiranje kompleksa zgrada i vetroelektrana. Preko 120 zaposlenih angažovano je u porodičnom preuzeću iz Ajfela na mnogobrojnim projektima svojih klijenata, sada već širom Nemačke.

Kako ne bi bilo zastoja na gradilištu: neophodna je fleksibilnost u logistici

Upravo je isporuka na gradilište posao koji mora brzo da se obavlja. Za Krämer Bau GmbH kao preduzeće za niskogradnju i rušenje, važi striktno planiranje vremena. Cevi, kontejnerska postrojenja, građevinske ograde ili bageri od 40 tona – sve mora biti tačno na vreme na licu mesta kako ne bi došlo do zastoja na gradilištu. I skladištenje je važna tema, jer na gradilištima je, po pravilu, na raspolaganju ograničen prostor, pa je neophodno brzo preuzimanje materijala. Nepredvidivi događaji kao što su vremenski uslovi, problemi u isporuci, problemi u saobraćajnu i odobrenja, na kraju dovode do „Promene plana!“.

I o tome priča Bernd Rehles: „Iznenada dolazi do izmena na gradilištu.  U roku od jednog dana se ponekad moraju organizovati ili ponovo transportovati alati i mašine ili isporučiti jedna ili dve europalete sa građevinskom ogradom za ograđivanje prostora za rušenje.“ 

Sledeći izazov rezultira pozitivnim razvojem. Krämer Bau GmbH je porastao poslednjih godina. Razvijena je poslovna oblast „Repowering vetroelektrana“ (zamena starih vetroelektrana novim) i proširena na teritoriju cele Nemačke. U okviru projekata u kojima se stare vetroelektrane zamenjuju modernim vetroelektranama, kolege Bernda Rehlesa su zadužene za montažu transportne infrastrukture i poslove demontaže. Sve više vožnji izvan sopstvenog regiona su doveli sopstveni vozni park do krajnjih granica i znatno povećali utrošak vremena za dodelu eksternih transportnih naloga.

Tako je sa vremenom postalo teže pokrivanje svih transporta sopstvenim voznim parkom – a više nisu bili dovoljni ni transportni partneri iz bliže okoline.

Promenljivost logistike se rešava agilnim procesima

Vreme složene potrage za kratkoročno raspoloživim transportnim partnerima od pre godinu dana su prošlost za Krämer Bau GmbH. U toj meri, da Bernd Rehles kaže: „Ponekad pomislim: Kako li smo to ranije radili?“ Jer on od februara 2023. godine za logističke izazove koristi TIMOCOM Tržište. 

Njegova svakodnevica se više ne može zamisliti bez TIMOCOM-a. Transport vozila za rušenje, blokade, ograde, cevi – sve to se odvija preko Berze tereta na Tržištu. Jedino je specijalni transport teških građevinskih vozila od preko 40 tona, zbog visokih troškova, nepovoljan za Tržište  

Svoje prevoznike rado podržava svojim iskustvom kao vozač kamiona: „Neka gradilišta izvan zvaničnih puteva se ne mogu jednostavno pronaći. Ja pre toga istražujem uslove na licu mesta i koordinate, kako bi transport protekao besprekorni i vozač se dobro snašao.“

„Kada sam prvi put koristio TIMOCOM kako bih pronašao transportno preduzeće za jedan prevoz, u roku od sat vremena imao sam 100 poziva i 70 primljenih e-mailova na mom telefonu – bio sam veoma iznenađen koliko brzo to ide“, kaže Bernd Rehles. U međuvremenu preferira korišćenje digitalne komunikacije: „To je urednije i ja se sa tim dobro snalazim.“

Agilni logistički procesi ne štede samo vreme, već i smanjuju troškove.

Sve u svemu, za Bernda Rehlesa je TIMOCOM Tržište rešenje za brze promene u poslovima na gradilištu. Preduzeće se uspešno uhvatilo u koštac sa izazovima i postalo agilnije. „Ušteda troškova, ušteda vremena i jaka transportna mreža“, izdvaja on tri najvažnije prednosti. Za njega logistika nije igra na sreću jer „kad se dobro radi, postoje samo pobednici!“

Ovo bi takođe moglo da vas interesuje:

Benedikt Stasch

Marketing Campaign Manager

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha