Novosti 13.04.2022
3

Šokantni rast cena dizela: Uticaj na evropsku logistiku

Cene transporta će porasti širom Evrope

Šokantni rast cena dizela

Međunarodne sankcije i mogući prekid uvoza ruske nafte dovele su cene goriva širom sveta na najviši nivo u poslednjih 15 godina. Izbijanje rata u Ukrajini pogađa pre svega ljude, ali i privredu. U članku na blogu razmatramo posledice po evropsku logistiku, kao i dosadašnja rešenja za njihovo suzbijanje.

Trenutna situacija

Cene benzina, a pre svega cene dizela, enormno su porasle. Više od 50% celokupne logistike u Evropi oslanja se na drumski prevoz tereta, dok se u oblasti domaćeg transporta više od 70% operacija obavlja drumom,  Zbog toga je jasno da visoka cena goriva predstavlja ogroman pritisak na mnoga mala i mikro preduzeća.

 

Iznosi na evropskim benzinskim pumpama su se u međuvremenu kretali od 1,17 evra do 2,40 evra za dizel, u Nemačkoj čak i više. Ovde i u drugim evropskim zemljama sa visokim PDV-om i porezom na gorivo, cene prevoza su već porasle za uvećanu razliku - to je jedini način da industrija nastavi sa radom pokrivajući troškove. Prevoznici i špedicije iz drugih evropskih država će slediti taj primer, zato što i oni moraju da nadoknade povećane troškove.

 

Uprkos privremenim znacima oporavka, stručnjaci smatraju da će cenovna spirala nastaviti da raste. U drugim evropskim državama situacija je već dramatična:

Mađarska je, na primer, već ograničavala cene benzina, međutim kupovna cena za veletrgovce je ipak značajno iznad maksimalne prodajne cene. Kupovina je zbog toga opala i prve benzinske stanice su zatvorene. Za inostrane kupce i kamione preko 3,5 tona cena je na nemačkom nivou.

 

Logistička IT rešenja podržavaju kratkoročno planiranje kapaciteta

Digitalni alati za optimizaciju raspoloživih transportnih kapaciteta predstavljaju rešenje na kratke staze za suočavanje sa trenutnom ekonomskom situacijom u logistici.

 

U slučaju dugoročnih tendera sa ugovorima o transportu koji važe mesecima ili godinama, trenutno je teško izvršiti kalkulacije ili se o njima može pregovarati samo uz znatne premije za preuzimanje rizika. Za špeditere je zato trenutno ekonomičnije da tovarni prostor traže na spot tržištu - čak i na kratke staze. TIMOCOM u ovom slučaju nudi svoju Berzu tereta kao idealno rešenje.

Putem aplikacije Rute i troškovi možete optimalno da planirate svoje trenutne naloge. Osim toga, proverite i našu Berzu skladišta kako biste pronašli najbliža ili bolje pozicionirana skladišta, zbog koji nećete biti prinuđeni na dodatno obilaženje.

 

Komercijalni dizel kao spasonosno rešenje u kriznim situacijama?

Jedna od mogućnosti za intervenciju države bilo bi uvođenje takozvanog komercijalnog dizela, rešenja koje se u različitim oblicima već koristi u Poljskoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Španiji. Ovde se prevoznicima, na primer, refundira porez na gorivo. Holandija će takođe krenuti ovim putem i smanjiti od 1. aprila porez za 21%  (što je 11 centi po litru dizela).

Smanjenje PDV-a na dizel se takođe razmatra. On svakako pogađa krajnje potrošače, a ne preduzeća i trgovce, za koje je to obično prolazna stavka.

 

Savezno udruženje drumskog transporta, logistike i odlaganja otpada BGL, kao i vozači kamiona i transportna preduzeća, zahtevaju od Savezne vlade što brži politički ustupak, upozoravajući da  u suprotnom postoji opasnost od kolapsa snabdevanja. Ostaje da se vidi koje će rešenje na kraju uspeti. Pritisak na državu da interveniše do tada će nastaviti da raste.

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha