21.02.2024

Transportni barometar za 4. kvartal: Analiza drumskog teretnog saobraćaja u Evropi i izgledi za 2024. godinu

Ponuda tovora i tovornog prostora

Potražnja za transportnim kapacitetima nije opala, pa prognoza za 2024. godinu predviđa vrednosti iznad nivoa iz prethodne godine - sa jednim izuzetkom. 

U četvrtom kvartalu 2023. godine bilo je ukupno 18% manje unosa ponuda tereta nego u prethodnoj godini. Povećanje na kraju godine trebalo bi pre svega pripisati pojačanoj potražnji usled sezonskih aktivnosti u vezi sa Božićem, popunjavanjem zaliha i povećanom potrošnjom tokom praznika. Pošto su mnogi prevoznici smanjili kapacitete, odnos ponuda tereta prema ponudama slobodnog utovarnog prostora, vidno je uvećan, što potvrđuje transportni barometar kompanije TIMOCOM.

Godišnji pregled pokazuje manje apsolutnih unosa tereta

Prethodnu 2023. godinu obeležio je značajan pad količine unetoih ponuda tereta na spot tržištu. Broj unosa na nivou Evrope pao je u prethodnoj godini za 31%, a u Nemačkoj čak za 40%. Ovo ukazuje na to, da je privredni pad, koji su mnogobrojni ekonomski instituti najavljivali od početka 2023. godine, bio primetan i na transportnom tržištu. 

Nasuprot tome, cene transporta na nemačkom tržištu porasle su u četvrtom kvartalu. Cene kamionskog prevoza bile su 10% više nego u prethodnoj godini, ali i dalje niže od najviših vrednosti iz 2021. godine. Ovakav razvoj je pre svega posledica porasta troškova za zarade i energiju. Osim toga, prevoznici su u četvrtom kvartalu smanjili unos ponuda slobodnih kamiona za ukupno 15,3% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. U decembru je bilo za 21% manje unosa ponuda utovarnog prostora nego prethodne godine. 

Ponuda-tovarnog-prostora-transportni-barometar 4-kvartal-2023-de_EU-EU_900x600px (2)

Razvoj ponuda tovarnog prostora u Evropi u 4. kvartalu 2023. godine 

Razvoj cena i povećanje potražnje za transportom na proleće

Cene transporta bi, prema izjavama transportnih udruženja, morale značajno da porastu 2024. godine. U procenama se govori o povećanju od skoro 12% usled dodatnih troškova, posebno zbog povećanih putarina u Nemačkoj. 

„Mnogi otpremici robe ne veruju da će biti tako velikog povećanja“, kaže Gunnar Gburek. „Oni očekuju porast od najviše 6%. Ovako različite procene dovešće do teških pregovora između naručilaca i izvršilaca.“

Godišnji minimum udela ponuda tereta očekuje se u februaru

Na osnovu dugogodišnjih zapažanja i analiza, treba očekivati da će bar u januaru i martu 2024. potražnja za utovarnim prostorom biti iznad vrednosti u prethodnoj godini. U februaru se očekuje preliminarni godišnji minimum. Ovakav razvoj će biti primetan u skoro svim evropskim zemljama i dodatno će povećati pritisak na cene prevoza. 

Od marta će, u skladu sa iskustvom, ponovo doći do porasta potražnje za transportom i samim tim i do odgovarajućeg povećanja udela ponuda tereta. Do juna bi potražnja za transportnim kapacitetima na nivou Evrope trebalo da ostane na stabilnom nivou, te bi odnos tereta i utovarnog prostora premašio odnos 60:40 (pogledajte prognozu na grafikonu). Vrednosti iz 2021. i 2022. godine, po svemu sudeći, neće biti dostignute. 

Transportni barometar kompanije TIMOCOM oslikava razvoj drumskog teretnog saobraćaja u Evropi. Podaci pružaju temeljan pregled aktuelnih dešavanja i promena na transportnom tržištu i omogućavaju realističan uvid u izglede za narednu godinu. 

 

 

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha