30.10.2020

TIMOCOM transportni barometar: Premašena brojka od 10 miliona

Treći kvartal 2020. godine sa znatnim oporavkom - u celoj Evropi se oseća potreba za nadoknadom u transportu.

Ponude tereta u Evropi

Erkrath, 30.10.2020. godine – Evropski drumski prevoz robe je znatno porastao od jula do septembra ove godine. Ponuda tereta koju je evidentirao TIMOCOM-ov transportni barometar u trećem kvartalu 2020. godine je ponovo kompenzovala veoma slab drugi kvartal iste godine prouzrokovan pandemijom korone. A brojke u svakom mesecu prevazilaze čak i vrednosti iz prethodne 2019. godine.

U domaćem saobraćaju i u međunarodnom prometu tereta pokazuje se jasan trend rasta u trećem kvartalu 2020. godine. Prvi put od početka krize izazvane epidemijom korone bilo je više od 10 miliona tereta u jednom mesecu.

Ako se računaju unosi tereta iz sve 44 evropske zemlje evidentirane u barometru, bilo je 111 procenata više ponuda tereta nego u prethodnom kvartalu (treći kvartal u poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine). U poređenju sa istim kvartalom 2019. godine bilo je 17 procenata više tereta (treći kvartal 2020. u poređenju sa trećim kvartalom 2019. godine). Pri tom je najbolji mesec bio septembar. On prvi put od početka krize izazvane epidemijom korone premašuje brojku od 10 miliona tereta u jednom mesecu. Time je čak i najveća vrednost u 2019. godini - takođe u septembru - premašena za 26 procenata. „Razlozi za to se sigurno mogu pronaći u relativno opuštenoj situaciji sa infekcijom u letnjim mesecima i vidnoj potrebi za nadoknadom propuštenog nakon karantina u mnogim evropskim zemljama“, izveštava Gunnar Gburek, potparol za štampu TIMOCOM-a. Tako je, na primer, posebno jako pogođena Italija početkom juna okončala veoma strogi karantin, a i Španija je krajem juna ukinula vanredno stanje. Nakon obustave proizvodnje u skoro svim zemljama u Evropi proizvodnja je ponovo značajno porasla.

Milion tereta više u unutrašnjem saobraćaju

Očigledno velika potreba za nadoknadom propuštenog je prepoznatljiva i u unutrašnjem saobraćaju. U okviru Nemačke, logistika je u priličnoj meri nadoknadila propušteno i takođe bez izuzetka prevazišla vrednosti iz prethodne godine: U trećem kvartalu 2020. godine uneto je preko milion tereta više nego u istom periodu 2019. godine. U poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine vrednost je eksponencijalno porasla. Podeljeno po mesecima to je pojedinačno izgledalo ovako: jul 3 procenta, avgust 17 procenata, septembar 73 procenta. I francuska logistika je nadoknadila propušteno u nacionalnom saobraćaju. Obim u trećem kvartalu 2020. godine je u toj zemlji porastao za po 12 procenata mesečno.

Tendencija rasta u međunarodnom transportu

U međunarodnom prometu tereta pokazuje se generalni trend rasta. Tako su, na primer, ponude tereta iz Nemačke za Francusku uprkos koroni veoma porasle kako u poređenju sa prethodnom godinom, tako i u poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine. Do 72 procenta. Isto važi za terete iz Nemačke za Belgiju. U sva tri meseca rast je iznosio najmanje 30 procenata. Pojedinačno: iz Nemačke za Francusku: jul 72 procenta, avgust 35 procenata, septembar 34 procenta; iz Nemačke za Belgiju: jul 30 procenata, avgust 60 procenata, septembar 65 procenata.

I najsporiji pristižu

I tradicionalno najslabije zemlje su takođe ojačale. Koliko je velika bila potreba za nadoknadom propuštenog nakon ograničenja zbog korone širom Evrope, pokazuje čak i pogled na one zemlje koje su generalno bile u minusu u poređenju sa 2019. godinom. Uprkos negativnim uporednim vrednostima od prošle godine prema 2020. godini, i u ovim zemljama se u trećem kvartalu ove godine beleži jasno poboljšanje. To, na primer, znači iz Nemačke za Mađarsku: jul -44 procenta, avgust -34 procenta, septembar -16 procenata. Ili iz Nemačke za Češku: jul -41 procenat, avgust -8 procenata, septembar -3 procenta.

Transportnim barometrom FreightTech preduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira podatke iz 44 evropske zemlje o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tereta integrisanoj u Sistem pametne logistike (Smart Logistics System). Više od 135.000 korisnika generiše svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava preko 45.000 TIMOCOM-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha