09.05.2019

TIMOCOM: Transporti iz EU-a u Veliku Britaniju eksplodiraju zbog straha od haotičnog bregzita

Firme u Velikoj Britaniji povećavaju zalihe kako bi se pripremile za bregzit bez dogovora.

(2)

Erkrath, 15.04.2019. godine – Strah od izlaska Velike Britanije iz EU-a bez dogovora dovodi do eksplozije broja isporuka robe na britansko poluostrvo. U poređenju sa istim periodom prošle godine kamionski transporti iz svih delova Evrope u pravcu Velike Britanije su se u prvom kvartalu 2019. godine sa rastom od 112 %  više nego udvostručili. To potvrđuju aktuelne brojke TIMOCOM-ovog transportnog barometra kojim IT preduzeće kvartalno dokumentuje kretanje ponude i tražnje za transportom u najvećoj evropskoj aplikaciji za tovare i skladišne prostore.

„Preduzeća u Velikoj Britaniji koja zavise od uvoza sa evropskog kopna povećavaju svoje zalihe kako bi se pripremila za bregzit bez ugovora“, komentariše TIMOCOM-ov biznis analitičar David Moog kvartalni rezultat. Bregzit bez ugovora bi prema oceni analitičara podataka mogao da dovede do dugog čekanja kamiona na granici Velike Britanije. „To bi sa svoje strane moglo da dovede do uskih grla u snabdevanju. Osim toga još jedan faktor nesigurnosti je carinjenje robe“, kaže Moog, koji primećuje najveći rast izvoza iz Nemačke, Francuske i Poljske u Veliku Britaniju. 

Sasvim drugačije je kretanje ponude i tražnje na unutrašnjem nemačkom tržištu i na evropskom kopnu. „Usporena konjunkturna dinamika se u međuvremenu odrazila i na transportnu privredu“, komentariše TIMOCOM-ov PR Gunnar Gburek kvartalne brojke.

Tako je u prvom kvartalu 2019. godine opala tražnja firmi koje preko TIMOCOM-a traže mogućnosti transporta za svoju industrijsku i trgovačku robu. U periodu od januara do marta 2019. godine na berzi tovara prosečno su 52 ponude tovara dolazile na 48 ponuda tovarnog prostora. U istom periodu prethodne godine ovaj odnos je bio 54:46.

Veće putarine za kamione smanjuju broj transportnih ponuda

Na uzajamno dejstvo ponude i tražnje na transportnom tržištu od početka godine deluju i veće putne takse za kamione u Nemačkoj. U poređenju sa prvim kvartalom 2018. godine u prva tri meseca ove godine TIMOCOM dokumentuje smanjenje ponuđenih transportnih kapaciteta od 12 posto. „Za preduzeća iz evropskog inostranstva zbog viših putnih taksi između ostalog više nije atraktivno da voze u Nemačkoj“, tumači Gbureck aktuelno kretanje.

Instrumentom transportnog barometra IT preduzeće kvartalno analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tovara integrisanoj u Smart Logistics sistem TIMOCOM-a. TIMOCOM je sa više od 130.000 korisnika i do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tovara dnevno najveća berza tovara za drumski prevoz robe u Evropi.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha