15.09.2020

Kako je italijanska špedicija bila uspešna tokom korona krize

zahvaljujući Tržištu TIMOCOM-a

Del Ferro je tokom korone nastavio uspešno da posluje

Pandemija korone je veoma uticala na italijansku privredu, a time i na transportnu i logističku branšu. Ali uprkos svim poteškoćama, italijansko transportno preduzeće Dal Ferro je nastavilo da radi uspešno zahvaljujući sopstvenoj kreativnosti i uz pomoć TIMOCOM-a. I da savladava mnoge od svakodnevnih izazova.

TIMOCOM je bio važna pomoć tokom krize

Porodično preduzeće Dal Ferro je 1989. godine osnovao Nereo Dal Ferro, otac sadašnjeg šefa dispečerske službe Jody-ja Dal Ferra. On od tada kao direktor uspešno vodi poslove preduzeća. Danas špedicija sa sedištem u Severnoj Italiji u blizini Venecije sa svojih 20 kamiona obavlja transport u celoj Evropi. Kriza izazvana koronom je otežala mnoge procedure u svakodnevnom poslovanju kojima se moralo prilagoditi u kratkom roku.

Kada su mnogobrojna preduzeća zbog pandemije morala biti zatvorena, kamioni prevoznika Dal Ferro više nisu mogli isporučivati njihovu robu njihovim kupcima. Rešenje je pronašlo rukovodstvo u aplikaciji Skladišta u Tržištu TIMOCOM-a. Na taj način su mogle biti pronađene skladišne površine u blizini kupaca i roba uskladištena na njima. „Zahvaljujući aplikaciji Skladišta TIMOCOM-a jednostavno i sigurno smo bili u mogućnosti da zadovoljimo ovu potrebu tako što smo pronašli nove partnere sa raspoloživim skladišnim površinama“ opisuje Jody Dal Ferro rešenje situacije.

Transportni barometar je važna orijentacija za tržište

Ali aplikacija Skladišta nije bila jedina pomoć. Sa Transportnim barometrom još jedan alat TIMOCOM-a ja podržao špediciju. Dal Ferro je koristio podatke barometra kako bi mogao bolje proceniti trenutno stanje ponuda tereta i tovarnih prostora na transportnom tržištu i kako bi pratio tržišne trendove na pojedinim deonicama.

 Kreativno i efikasno: nove procedure radi zaštite zaposlenih

Kako bi na odgovarajući način odgovorio izazovima krize izazvane koronom, Dal Ferro je morao biti inovativan i reorganizovati procedure. Tako su vozači koji su dolazili iz Nemačke svoju robu već odmah iza italijanske granice u Trentu ili Bolcanu razmenjivali sa drugim vozačima. Tako su se mogli odmah vratiti direktno nazad u Nemačku sa novom robom, a da ne isporučuju robu na skladište Dal Ferra. Robu iz Nemačke je nasuprot tome drugi vozač vozio do konačnog odredišta u Italiji. Rezultat: vozači nisu morali da se vraćaju u centralu kako bi tamo ponovo utovarili robu. Kontakti između ljudi su time bili znatno ograničeni jer na teritoriji firme Dal Ferro nije bilo mnogo zaposlenih istovremeno.

Zahvaljujući digitalizaciji svakodnevni poslovi su se mogli dalje odvijati

I drugi zaposleni firme Dal Ferro su morali da se drugačije organizuju, a to im je uspelo uz pomoć digitalizacije. Koleginice i kolege iz centrale firme su, na primer, radili i od kuće. TIMOCOM je omogućio besplatan prelazak na rad od kuće nekoliko meseci, tako da je Tržište moglo biti korišćeno i od kuće i na mobilnim uređajima. Uostalom: to je mogućnost koja je postojala još pre korone.

TIMOCOM je ukinuo IP ograničenja korisničke licence za podešavanje pristupa. Dal Ferro je nakon ovih promena imao pun pristup digitalnim aplikacijama i servisima i mogao je da nastavi sa svakodnevnim poslovima. I dalje je bilo moguće ostati u kontaktu sa klijentima i obezbediti vidljivost vozila i robe. Na taj način su se mogli održati važni lanci snabdevanja i osim toga izbeći prazne vožnje. Neophodna roba za svakodnevnu potrošnju je pronašla siguran i pouzdan put do kupaca.

Fleksibilnost i digitalizacija kao put iz krize

Primer italijanskog transportnog preduzeća Dal Ferro na najbolji način pokazuje kako se uz pomoć preduzetničke kreativnosti i korišćenja digitalnih rešenja posao uspešno nastavlja i u kriznim vremenima. FreightTech preduzeće TIMOCOM je svojim digitalnim aplikacijama, transportnim barometrom i besplatnim prelaskom svog sistema na korišćenje za rad od kuće pritom pružilo podršku u pronalaženju novih transportnih partnera, skladišnih hala ili ruta.  Istovremeno je bilo moguće fleksibilnom organizacijom zaštititi sopstvene zaposlene od zaražavanja COVIDOM-19. Dakle, to su idealne pretpostavke da se na pandemiju korone uspešno odgovori i dobro pripremi za buduće izazove.

Preuzmi saopštenje za štampu
do vrha