25.11.2019

Blokčejn - Tehničko čudo za logistiku i lanac snabdevanja? Live talk kod TIMOCOM-a

Sidsel Rytter Løschenkohl odgovara

(1)

Za TIMOCOM-ov Live Talk u septembru IT preduzeće je pridobilo pravog stručnjaka za blokčejn. Gospođa Sidsel Rytter Løschenkohl je sakupila profesionalno iskustvo u EMEA Blockchain laboratoriji firme Deloitte u Dablinu i u svojim projektima sve više dolazi u kontakt sa bankama i osiguranjima.

Na pitanje šta joj je to što privuklo pažnju kod blokčejna, Sidsel odgovara: 

„Kada sam razumela blokčejn tehnologiju, pomislila sam da će to promeniti svet. I da moram učestvovati u tome.“

TIMOCOM live talk se u septembru bavi temom blokčejn. Blokčejn stručnjak Sidsel Rytter Løschenkohl je objasnila šta se krije iza ove tehnologije i odgovorila na pitanja o njenoj primeni u logistici i lancu snabdevanja. Koje su prednosti i nedostaci?

Šta se uopšte krije iza toga?

Tema blokčejn je danas trend - moderni žargon koji se često navodi u vezi sa logističkom i transportnom branšom. Ali o čemu se ovde zapravo radi?

Sidsel Rytter Løschenkohl objašnjava da je „blokčejn tehnologija zapravo mreža ravnopravnih arhitektura koja omogućuje da se čuvaju i dele informacije i njima upravlja“. Ova vrsta mreže funkcioniše bez posrednika, dakle bez poverljivog trećeg lica. Svaki korak moraju verifikovati svi učesnici kolektivno. Kada se završi, više ne može biti izmenjen ili na drugi način manipulisan. Tehnologija iza toga garantuje visok stepen sigurnosti i dokumentovanosti.

Pojam „blokčejn“ se često čuje u kontekstu finansijske branše. Kako to nasuprot tome izgleda u odnosu na lanac snabdevanja?

Da li je tehnologija finansijske branše prednost i u logistici i lancu snabdevanja?

Blokčejn je postao poznat kao tehnologija iza kripto valute bitkoin. Ali koncept kao takav je mogao biti primenjen i u logistici i lancu snabdevanja. Jer u okviru lanca snabdevanja se stalno radi o sledljivosti i vidljivosti transporta, kako naglašava Løschenkohl. Jer blokčejn se ovde koristi kako bi se, na primer, potpisali ugovori ili proverilo poreklo proizvoda. Sidsel Rytter Løschenkohl napominje da se kod blokčejn tehnologije ne radi o „tehnologiji koja mnogo obećava“ koja rešava sve probleme, ali može biti korisna u vezi sa drugim tehnologijama. Koje su to tačno prednosti i nedostaci, objašnjava detaljno stručnjak za blokčejn.

Pogledajte kompletan intervju sa Sidsel Rytter Løschenkohl uživo iz centrale TIMOCOM-a u Erkratu ovde:


IFramePreuzmi saopštenje za štampu
do vrha