Logističko znanje 29.09.2021
4

Kako vaše preduzeće može imati koristi od rasta online trgovine?

Identifikacija polja delovanja, integracija logističkih IT rešenja, optimizacija lanaca snabdevanja

Iskoristite rast elektronske trgovine upotrebom podataka

Rast od 23 procenta za samo 12 meseci: 2020. bila je godina trgovine putem interneta. Sa prometom od 72,8 milijardi evra samo u Nemačkoj elektronska trgovina (e-commerce)  izašla je kao pobednik iz pandemije. Tradicionalna stacionarna maloprodaja, naviknuta na to da kupce na licu mesta impresionira svojim proizvodima, sada se suočava sa novim logističkim izazovima kako bi ostala konkurentna.

Elektronska trgovina (e-commerce) je pritom i pre epidemije COVID-19 beležila brz rast prometa. U B2C sektoru, promet u Nemačkoj je 2015. godine bio na nivou ispod 40 milijardi evra, da bi već 2020. iznosio gotovo 80 milijardi. Zatvaranja u maloprodaji usled epidemije korona virusa dodatno su podstakla razvoj koji je u poslednjih nekoliko godina već bio impresivan. Analitičari instituta IFH Köln predviđaju ogromnih 120 do 140 milijardi evra godišnje do 2024,  a sa ovim eksponencijalnim povećanjem moraće da se uskladi i logistika -  kako uzvodni tako i nizvodni tokovi. Takav razvoj tržišta bi kod industrijskih i trgovinskih preduzeća trebalo da dovede do veće skalabilnosti, a ne do kolapsa u lancu snabdevanja. To, međutim, zahteva neka temeljna prilagođavanja.

Za nesmetanu realizaciju porudžbina, industrijska i trgovinska preduzeća često moraju da potraže kompanije koje će ne samo trasportovati različite vrste robe, već i osigurati pozitivno iskustvo kupovine, sve do isporuke krajnjem kupcu. Tu se, na primer, ubrajaju mogućnost praćenja kamiona, kao i brza i tačna dostava. Pružaoci logističkih IT usluga mogu da pojednostave potragu za takvim preduzećima. Putem Sistema pametne logistike kompanije TIMOCOM proizvođači i trgovci mogu da stupe direktno u kontakt sa odgovarajućim pružaocima usluga prevoza, i da svoju robu prepuste profesionalcima.

Iskoristite potencijale e-trgovine, osigurajte lance snabdevanja

U svetu sve veće digitalizacije i globalizacije, nesmetan protok robe predstavlja značajnu konkurentsku prednost. Sledeća tri polja delovanja ukazuju na to kako se potencijali elektronske trgovine (e-commerce) mogu iskoristiti, kao i kako se mogu osigurati funkcionalni lanci snabdevanja.

Podaci od presudne važnosti za uspeh: prikupljanje, procena, strateško korišćenje

Radi osguranja efikasnosti i pouzdanosti sopstvenih lanaca snabdevanja, neophodno je prikupljati i analizirati podatke o ponašanju pri kupovini, kao i o samim kupcima, pridržavajući se pritom Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti EU  GDPR. Modeli „predikcije“ i „preskripcije“ bi mogli, na primer, da dovedu do sledećih rezultata:

  • smanjenja zaliha robe, optimizacije dostupnosti
  • uzimanja u obzir nedostatka tovarnog prostora usled sezonskih kolebanja prilikom planiranja
  • poboljšanja lanca snabdevanja realnim proračunom predviđenog vremena dolaska (ETA)

Jedan od već uveliko etabliranih instrumenata za procenu odnosa količine tereta i dostupnog tovarnog prostora u Evropi je na primer i TIMOCOM transportni barometar.

Iskustvo kupaca Pozitivno iskustvo kupovine zahvaljujući logističkim uslugama

Kupce je danas nemoguće impresionirati samo kvalitetom proizvoda -  posedovanje sopstvene logistike se zbog toga može smatrati prednošću za industrijska i trgovinska preduzeća. Dostupnost, transparentnost, brzina i vidljivost mogu stvoriti značajnu dodatu vrednost u oblasti logističkih usluga. 

Važnije nego ikad: Upravljanje rizikom u lancu snabdevanja

Spoljni uticaji, poput pandemije virusa COVID-19 ili havarije u Sueckom kanalu, mogu da neočekivano uzdrmaju lance snabdevanja. Osim toga i tradicionalni stacionarni trgovci sada ulaze na tržište logistike.  Posledice su, očekivano: nestašica tovarnog prostora i skladišnih kapaciteta. Zbog svega toga, otpornost sopstvenih lanaca snabdevanja na spoljne rizike postaje sve značajnija. Kompanija TIMOCOM, etablirani pružalac IT logističkih usluga, objavila je Belu knjigu upravo na temu upravljanja rizikom u lancu snabdevanja „Supply Chain Risk Management“. Ova publikacija industrijskim i trgovinskim preduzećima pruža informacije i savete za izgradnju rezilijentnih lanaca snabdevanja, kako bi se ostvarila sposobnost fleksibilnog reagovanja na neočekivane događaje, uz istovremeno povećanje sopstvenog logističkog standarda.

Analiza polja delovanja: TIMOCOM pruža podršku digitalnim logističkim rešenjima

Smart Logistics System kompanije TIMOCOM predstavlja idealan dodatak industrijskim i trgovinskim preduzećima za potpuno iskorišćavanje njihovog individualnog potencijala u poslovanju na internetu i dugoročnu korist od razvoja. Aplikacije poput integrisane berze skladišnog prostora ili berze tereta pomažu u osiguranju sopstvenih lanaca snabdevanja i brzom reagovanju i u uslovima povećanog opterećenja. Aplikacija za praćenje (Tracking) pomaže u ispunjavanju sve većih zahteva kupaca u pogledu poštovanja rokova i usluga, dok Transportni barometar korisnicima pruža koristan uvid u tržište, kako bi svoje logističke odluke donosili na osnovu podataka. Kompanije koje se redovno informišu na ovaj način, mogu da predvide sezonske oscilacije i da u ranoj fazi identifikuju uska grla prilikom isporuke.

Za preduzeća koja već koriste TIMOCOM sistem, a istovremeno i sisteme poput TMS, ERP ili telematike,  TIMOCOM interfejsi predstavljaju korisnu nadogradnju. Ovi interfejsi omogućavaju brz i nesmetan prenos podataka između različitih alata. Korisnici pritom mogu da rade u interfejsu koji preferiraju, gde su funkcije i prednosti alata povezane.

Na koji način preduzeća mogu da
dugoročno osiguraju konkurentnost, s obzirom na brz rast elektronske trgovine?

Sinergija kritičke samoprocene u okviru polja delovanja i primene digitalnih alata, može predstavljati dobar put ka ostvarenju ovog cilja.  Tokom tog procesa, kompanija TIMOCOM klijentima iz sektora industrije i trgovine, kao i transporta i logistike, ne samo da utire put svojim sistemom, već ih i podržava savetima i različitim aktivnostima. 

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha