skip navigation
Smart Logistics System 25.11.2019
2 Min.

Blokčejn - Tehničko čudo za logistiku i lanac snabdevanja? Live talk kod TIMOCOM-a

Sidsel Rytter Løschenkohl odgovara

Za TIMOCOM-ov Live Talk u septembru IT preduzeće je pridobilo pravog stručnjaka za blokčejn. Gospođa Sidsel Rytter Løschenkohl je sakupila profesionalno iskustvo u EMEA Blockchain laboratoriji firme Deloitte u Dablinu i u svojim projektima sve više dolazi u kontakt sa bankama i osiguranjima.

 

Na pitanje šta joj je to što privuklo pažnju kod blokčejna, Sidsel odgovara: 

„Kada sam razumela blokčejn tehnologiju, pomislila sam da će to promeniti svet. I da moram učestvovati u tome.“

Šta se uopšte krije iza toga?

 

Tema blokčejn je danas trend - moderni žargon koji se često navodi u vezi sa logističkom i transportnom branšom. Ali o čemu se ovde zapravo radi?

 

Sidsel Rytter Løschenkohl objašnjava da je „blokčejn tehnologija zapravo mreža ravnopravnih arhitektura koja omogućuje da se čuvaju i dele informacije i njima upravlja“. Ova vrsta mreže funkcioniše bez posrednika, dakle bez poverljivog trećeg lica. Svaki korak moraju verifikovati svi učesnici kolektivno. Kada se završi, više ne može biti izmenjen ili na drugi način manipulisan. Tehnologija iza toga garantuje visok stepen sigurnosti i dokumentovanosti.

Pojam „blokčejn“ se često čuje u kontekstu finansijske branše. Kako to nasuprot tome izgleda u odnosu na lanac snabdevanja?

 

Da li je tehnologija finansijske branše prednost i u logistici i lancu snabdevanja?

 

Blokčejn je postao poznat kao tehnologija iza kripto valute bitkoin. Ali koncept kao takav je mogao biti primenjen i u logistici i lancu snabdevanja. Jer u okviru lanca snabdevanja se stalno radi o sledljivosti i vidljivosti transporta, kako naglašava Løschenkohl. Jer blokčejn se ovde koristi kako bi se, na primer, potpisali ugovori ili proverilo poreklo proizvoda. Sidsel Rytter Løschenkohl napominje da se kod blokčejn tehnologije ne radi o „tehnologiji koja mnogo obećava“ koja rešava sve probleme, ali može biti korisna u vezi sa drugim tehnologijama. Koje su to tačno prednosti i nedostaci, objašnjava detaljno stručnjak za blokčejn.

 

Pogledajte kompletan intervju sa Sidsel Rytter Løschenkohl uživo iz centrale TIMOCOM-a u Erkratu ovde:

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!

Prijava za bilten

Sva polja sa oznakom '*' su obavezna i molimo Vas da ih popunite.

Slanjem formulara za registraciju potvrđujete da ste upoznati sa našim Smernicama o zaštiti podataka.

Prijava za bilten:


Vaše lične podatke (adresa e-pošte, ime i prezime) TIMOSOFT GmbH prosleđuje radi slanja informacija e-poštom banci podataka sC-Networks GmbH (Registarski sud: Okružni sud Minhen, registrski broj: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2, 82319 Starnberg. SC-Networks GmbH podleže Saveznom zakonu o zaštiti podataka, kao i uputstvima TIMOCOM GmbH.

do vrha