Početak godine budi nadu u transportnoj branši

Transportni barometar TimoCom-a: Više tereta u 1. kvartalu 2015. godine

Objavi na ...
27.04.2015

Erkrat 27.04.2015 – Evropsko tržište transporta se u prvom kvartalu tekuće godine oporavlja nakon neočekivano slabog završnog kvartala 2014. godine. U januaru i februaru bilo je više tovara koliko i u poslednje tri godine. Transportni barometar TimoCom-a je tako pokazao na kraju kvartala odnos tovara i tovarnih prostora na evropskom transportnom tržištu od 39:61 i ostavio prostora za nadu u budućnost.

Da bismo pronašli uporedivi početak godine sa jakim odnosom tovara, moramo da se vratimo nekoliko godina u prošlost. Samo je 2011. godine januar po odnosu tovara i tovarnih prostora, kao i po apsolutnoj količini tovara bio isti kao januar 2015. godine. „Tada smo u novu godinu ušli sa prosečnim udelom tovara od 53,8%“, saopštava Marcel Frings, glavni predstavnik kompanije TimoCom. „I dalje smo bili daleko od ove vrednosti u januaru 2015. godine, ali ipak je Transportni barometar sa udelom tovara od 42% pokazivao najbolji početak u poslednje četiri godine“.

Ukupno više tovara

U februaru se udeo tovara vratio u skladu sa očekivanjima – ali samo na prvi pogled. Iako je Transportni barometar TimoCom-a pokazivao odnos tovara i tovarnih prostora od 33:67, apsolutni brojevi po TC Truck&Cargo®, najveće transportne platforme u Evropi, pokazivali su da je u oba prva meseca kvartala postavljeno preko 700.000 više ponuda za teret nego u istom periodu protekle godine. Istovremeno je opao broj ponuđenih vozila. „Krećemo od dobre iskorišćenosti na osnovu ukupne pozitivne ekonomske situacije u Evropi“, potvrđuje Frings.

Ovu tvrdnju podupire i odnos tovara i tovarnih prostora od 42:58 u martu, pa Marcel Frings očekuje da situacija bude još bolja: „Drugi kvartal bruji. Očigledno. Sezona roštilja i bašti se otvara sa lepim prolećnim vremenom i tokom Uskršnjih praznika smo u mnogo evropskih zemalja imali kratke nedelje od 4 dana. Ove radne nedelje sa tradicionalno velikom ponudom tovara nastavljaju se u maju tako da možemo da imamo dva od tri meseca 2. kvartala sa povećanim obimom tovara“.

do vrha

Slažem se sa tim da ova strana upotrebljava kolačiće (Cookies) za analize, lične sadržaje i reklame. Saznajte više