27.04.2020

TIMOCOM-Transportni barometar: Promenljivo evropsko transportno tržište u znaku korone

Tokom krize izazvane koronom u prvom kvartalu 2020. godine došlo je do velikih kolebanja na transportnom tržištu.

SR_TM_Quartalsbericht_2020_QB1

Erkrat, 27. April 2020. godine – Nesigurnost u vezi sa tokom krize izazvane korona virusom dovela je do naglog skoka ponuda tereta na evropskom transportnom tržištu. „Mnoga preduzeća su u očekivanju zatvaranja granica i drugih ograničenja u vezi sa koronom požurila sa narudžbinama“, komentariše Tilman Fecke, poslovni analitičar u kompaniji TIMOCOM, neobično visok rast ponude tereta postavljenih do sredine marta na vodećoj evropskoj berzi tereta.

„Trenutno se primećuje blagi trend rasta kod ponuda tereta. Međutim, tek u drugom kvartalu će se pokazati kako će se transportna privreda dalje razvijati u smislu pandemije korone.“ Gunnar Gburek PR TIMOCOM-a.

Tako je TIMOCOM u prvom kvartalu 2020. godine zabeležio rast od 16 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine; transport iz zemalja EU u pravcu Italije je povećan za 26 procenata, prema Poljskoj čak za 53 procenta. Posebno su tražena bila vozila hladnjače. Tražnja za transportima sa kontrolisanom temperaturom je u špicu bila za 50 procenata veća u odnosu na prethodnu godinu, izveštava vlasnik berze tereta.

Količina tereta je sredinom marta opala za više od dve trećine.

Prelomnu tačku rasta od sredine marta obeležava karantin širom Evrope koji je u velikoj meri doveo do obustavljanja proizvodnje i – sa izuzetkom trgovine životnim namirnicama – do naglog pada isporuka. „Uprkos porastu transporta u oblasti životnih namirnica, količine tereta od sredine do kraja marta su opale za više od dve trećine“, izveštava Fecke. „Uporediva situacija još nikad nije postojala pre Vaskrsa.“ Dnevno je inače kod TIMOCOM-a postavljano do 750.000 ponuda tereta i tovarnog prostora.

Iako prevoznici tokom karantina grčevito traže naloge kako bi iskoristili svoje kamione, tovarni kapaciteti plasirani na tržište preko TIMOCOM-a u prvom kvartalu ove godine su opali. Tako je broj raspoloživih kamiona u prvom kvartalu opao širom Evrope za tri procenta u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine; u Nemačkoj je broj ponuda vozila opao čak za 15 procenata. Kako je to moguće?

„Primetili smo da su prevoznici zbog slabe iskorišćenosti kapaciteta povukli sa tržišta deo svog voznog parka“, komentariše TIMOCOM-ov PR Gunnar Gburek. Tako je zbog vanrednog stanja u kojem se svet nalazi ovih nedelja došlo do distorzija na tržištu. Gburek je, uprkos tome, optimističan: „Trenutno se primećuje blagi trend rasta kod ponuda tereta. Međutim, tek u drugom kvartalu će se pokazati kako će se transportna privreda dalje razvijati u smislu pandemije korone.“

Transportnim barometrom FreightTech preduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tereta integrisanoj u Sistem pametne logistike. Više od 130.000 korisnika generiše na ovaj način svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava preko 43.000 TIMOCOM-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.